Home Nieuws Terugblik 2020

Terugblik 2020

2020 een jaar dat we met z’n allen niet snel vergeten. Gelukkig hebben we bij De Meeuw ook veel mooie momenten dit jaar mogen meemaken.

We bedanken iedereen voor hun gezamenlijke inzet (om corona buiten de deur te houden), altijd klaar te staan voor elkaar en de kwaliteit te waarborgen; Chapeau! We kijken positief en vol goede moed uit naar het nieuwe jaar.

In 2020 hebben we tal van mooie projecten opgeleverd, in diverse sectoren zoals zorg, bedrijfsleven, onderwijs en overheid en wonen. Met een geweldig team en klantenkring hebben we weer prachtige projecten neergezet.

Delen

Spoedklussen

Zo hebben we een tijdelijke spoedpost voor het St. Jans Gasthuis in Weert geplaats. De Meeuw heeft het ziekenhuis voorzien van zeven noodgebouwen, waardoor ze nu bestand zijn tegen het oplopende aantal corona patiënten. Ook voor Barteleus en Philips hebben we kunnen inspringen op hun urgente vraag om voor de coronacrisis extra units te plaatsen. Barteleus met een uitbreiding voor een bezoekersunit en Philips met units voor CT scans.

Met dank aan alle medewerkers die zich flexibel hebben opgesteld om ook in de weekenden en avonden door te werken.

Actuele projecten

Naast de spoedklussen is het bouwen aan actuele projecten gewoon doorgegaan. In de zorgsector hebben we verschillende projecten, met ieder hun eigen karakter, opgeleverd. Zie hieronder;

ZorgSpectrum Houten is in een korte tijd uitgebreid met modulaire zorgunits. Met deze uitbreiding is extra ruimte gecreëerd voor 30 revaliderende mensen en tevens voor fysiotherapeuten en behandelaars.

De Meeuw heeft samen met zorginstellingen Azora, Markenheem en Sensire het tijdelijke verpleeghuis De Slingebeek in Gaanderen gerealiseerd.

Ook hebben we woningen gerealiseerd voor de langere termijn op het bestaande Daelzichtterrein Savelberg in Koningslust. Hierbij is gekozen voor een duurzame oplossing door het gebruik van duurzame producten en hoge kwaliteit.

Op het terrein van Roer college Schondeln hebben we een semi-permanente schoolgebouw geplaatst. Een korte doorlooptijd was hierbij geboden, zodat de scholieren na de zomervakantie meteen van start konden in het nieuwe gebouw.

Nezzt, woonlabel en onderdeel van De Meeuw, heeft daarnaast in totaal 200 tijdelijke woningen op vier locaties in Gemeente Purmerend gerealiseerd. Hieraan heeft Nezzt haar nieuwe circulaire en flexibele woningen geleverd. Energiezuinig voor toekomstige bewoners en een mooie uitstraling voor een prettig uitzicht van de buurt. Dit biedt huisvesting voor mensen met een dringende behoefte aan zorg die thuis niet meer geleverd kan worden. Flexibel bouwen en wonen gaan hier hand in hand.

Innovaties & RD

Wij hebben op het gebied van innovatie ook zeker niet stilgestaan. Het blijven ontwikkelen is niet alleen van deze tijd, het is altijd al belangrijk geweest bij De Meeuw.

  • We hebben hard gewerkt aan een nieuwe geautomatiseerde panelenstraat en in februari is het officieel in gebruik genomen. Deze nieuwe productielijn zorgt ervoor dat we meer panelen kunnen produceren met een hogere nauwkeurigheid. Alle informatie die hiervoor nodig is komt rechtstreeks uit de digitale tekening van werkvoorbereiding. Dit zorgt ervoor dat je altijd met de meest actuele tekening werkt, en minder foutgevoelig is.
  • One platform is een nieuw modulair en innovatief bouwsysteem. Dit modulaire bouwsysteem maakt snelle huisvesting mogelijk en is makkelijk op te schalen. Het biedt een snelle oplossing voor het groeiend tekort aan (woon)ruimte. Modulaire bouwsystemen kunnen namelijk gedemonteerd en elders geremonteerd worden. De Meeuw, toekomstbouwers!

Duurzaamheid en MVO

We bouwen aan een duurzame samenleving en circulaire economie. Hier werken we met zijn allen hard aan en onze systemen dragen hier mede aan bij.

Modulair bouwen onderscheidt zich al in de markt door snelle oplevering, hoge efficiency door fabrieksmatig bouwen, grote flexibiliteit en verplaatsbaarheid van gebouwen. Het onderzoek van SGS Search geeft duidelijk onze duurzame- en circulaire prestaties weer. Het toont aan dat minder bouwafval, minder transportbewegingen en maximaal hergebruik van modulaire huisvestingsoplossingen en grondstoffen tot 55% lagere milieukosten leiden. Een hele mooie prestatie! Samen met SGS Search hebben we vervolgens een webinar gegeven over het onderzoek in combinatie met de resultaten en het milieu impact van modulair bouwen.

Ook hebben we, in samenwerking met Fontys Eindhoven, onderzoek verricht naar biobased materialen.

SGS Search onderzoek (whitepaper)

  • Tot 55% lagere milieu impact
  • 80% minder bouwafval
  • 30% minder CO2
  • Minder stikstofemissie (rapport Remkes)
  • Circulair bouwproces i.s.m . suppliers
  • Simpel materialenpaspoort

Awards

We vinden het belangrijk om te blijven uitblinken in innovatie en duurzaamheid en dat heeft fantastische nominaties opgeleverd waar we trots op zijn! Zoals de nominatie voor de Cobouw Duurzaamheid Award met de tijdelijke Amsterdam International Community School voor het meest duurzame project dat zowel impact als schaalbaar is. En Paul Megens, Hoofd inkoop bij De Meeuw, als finalist ABN AMRO Duurzame 50.

Algemeen

We blijven ons, inmiddels al 90 jaar, inzetten voor modulair bouwen. Tweede Kamerlid Jessica van EIjs (D66) bezocht de fabriek van De Meeuw deze zomer, wat leidde tot een Kamermotie. Een prestatie wat in de toekomst helpt bij de aanpak van de huidige woningnood.

Toekomstbestendigheid is waar we bij De Meeuw continue mee bezig zijn. Hier hoort het motiveren en stimuleren van de nieuwe generatie ook bij. We zijn blij met de nodige schoolbezoeken aan De Meeuw en hopen van inspiratie te zijn geweest.

Frank van Ooijen, duurzaamheidsmanager bij De Meeuw, is te gast geweest in het BNR-programma ‘The Green Quest en Bouwmeester’. Hij heeft het onder andere over modulaire bouw, biobased grondstoffen en een veel voorkomend vooroordeel bij modulair bouwen. Benieuwd naar het interview? Lees hier meer over in het uitgebreide artikel of beluister het fragment terug.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via dit formulier.