Voor meer informatie kun je contact opnemen met een medewerker van De Meeuw. Bel ons via onderstaand telefoonnummer, of mail ons.
Meteen op de hoogte van het laatste nieuws, meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Schermafbeelding 2020 12 18 om 15 14 06
Home / Nieuws /

Interview BNR The Green Quest en Bouwmeesters met Harm Edens en Frank van Ooijen

Frank van Ooijen, duurzaamheidsmanager bij De Meeuw, is te gast geweest in het BNR-programma ‘The Green Quest en Bouwmeester’ met Harm Edens. Samen met Harm Edens heeft hij het onder andere over modulaire bouw, biobased grondstoffen en een veel voorkomend vooroordeel bij modulair bouwen. Wat dat is? Lees hieronder meer.

Bouwen als Lego

Wanneer er gepraat wordt over modulair bouwen , is de vergelijking met Lego al gauw gemaakt. Huizen die je als Lego in elkaar zet, zijn allang geen toekomstmuziek meer. ‘De metafoor met een legoblokje is mooi’, zegt van Ooijen. ‘Prefab bouwen is onderdelen fabriceren in een fabrieksomgeving. Modulair bouwen gaat nog een stap verder. Het is een huisvestiging volledig – onder geconditioneerde omstandigheden – in een fabriek maken. Dat doen we bij De Meeuw ook. Daarbij is te denken aan zoal hotels, kantoren en zorginstellingen. We maken modules en richten ze in met alle voorzieningen. Vervolgens worden de modules vervoerd naar een bouwplaats waar ze met een kraan worden samengesteld tot bijvoorbeeld een appartementen- of een kantorencomplex.’

De levensduur van modulaire bouw

De levensduur van een gebouw is niet voorbij als het in zijn functie heeft voldaan. ‘Na het gebruik wordt de huisvesting weer gedemonteerd en verplaatst of hergebruikt’, legt van Oiijen uit. ‘Een mooi voorbeeld is dat we een zorginstelling 25 kilometer verplaatsten omdat er in die gemeente meer behoefte was aan de huisvestiging. Zo werd het gebouw optimaal gebruikt.’ Een andere vraag op een andere plek wordt met modulair bouwen makkelijk beantwoord. Daarnaast kan een modulair gebouw ook voor de gewenste duur geplaatst worden, of dat nu een paar weken, maanden of permanent is.

Saaie blokkendoos of fraai design?

De beeldvorming van dertig jaar geleden dat modulaire bouw alleen saaie containers zijn, zit de vooruitgang behoorlijk in de weg. Van Ooijen: ‘Vandaag de dag kan er zo veel meer. Het hoeft helemaal niet meer modulair te ogen. Wat betreft wooncomfort en bouwbesluit doen de huisvestigingen vandaag de dag niet onder aan die van traditionele bouw.’

Toekomstbouwers


Modulair bouwen is niet nieuw. Bij De Meeuw doen we dat al meer dan 90 jaar. Van Ooijen beaamt dat: ‘Er was een enorm woningtekort en een aantal visionaire architecten en bouwers hebben afgekeken bij autofabrikant Ford hoe ze daar de auto’s van de lopende band lieten komen. Wat zouden ze daarvan kunnen toepassen in de woningbouw?’


Volgens onderzoeksbureau McKinsey moeten de glorietijden van modulair bouwen nog komen: zij verwachten dat de industrie in 2030 fors is toegenomen. Net als honderd jaar geleden biedt modulaire bouw vandaag de dag ook een verlichting voor de krapte op de woningmarkt. Alleen dan met een ongekend hoog comfort en kwaliteit.



Luister terug - Beluister de hele combinatieaflevering van The Green Quest en Bouwmeesters hier terug. De Meeuw komt vanaf 23.55 minuut aan bod.