Home Circulariteit zit in ons DNA

Circulariteit zit in ons DNA

Voordelen van duurzame gebouwen

Ready to use
95% minder bouwafval
Earth alt
55% minder CO2-uitstoot
Movable construction
Building circularity Index (BCI) 81%

Goede redenen voor duurzaam bouwen

Er zijn heel wat goede redenen om te kiezen voor duurzaam bouwen: duurzame gebouwen zijn beter voor het milieu. Je bespaart (fossiele) grondstoffen en ze zijn energiezuiniger in het gebruik. Bovendien zijn duurzame gebouwen gezonder voor bewoners en gebruikers.

Met ons duurzame flexgoed reduceer je de CO2-uitstoot tijdens de productie en plaatsing met 55% en verminder je het bouwafval met 95% ten opzichte van conventionele gebouwen. Dit komt doordat wij alle componenten industrieel vervaardigen, de transportbewegingen minimaal zijn en het gebouw al grotendeels gemonteerd op de locatie aankomt. En natuurlijk ook, doordat wij alle componenten na gebruik reconditioneren en opnieuw inzetten.

Net-zero onderneming

Een flexibel gebouw heeft een technische levensduur van 50 jaar. Net zo lang als de levensduur van een conventioneel gebouw. Het grote verschil is, dat een flexibel gebouw de hele levensduur lang aansluit op de vraag van de opdrachtgever. Wij zorgen ervoor dat het gebouw zich voegt naar de behoeften en wensen van de gebruikers. Ook als we het daarvoor in zijn geheel moeten verplaatsen. Daardoor hebben onze gebouwen een Building Circularity Index (BCI) van 81% en een Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) van 0,52.

Hiermee liggen we nu al op koers om te voldoen aan de aangescherpte 2030 doelstellingen voor de bouw op het gebied van klimaat en energie. In 2029, het jaar dat we honderd jaar bestaan, willen wij een net-zero onderneming zijn en 100% circulair. Daarmee leggen we een duurzame basis voor de volgende 100 jaar.

Voorbeelden van circulaire gebouwen

20230603 De Meeuw Almere 017 9408 website
Wonen
Onbenutte ruimte in dorp of stad? Met onze flexwoningen bestrijd je de woningnood effectief
Meer informatie
Wonen
Lees meer over onze oplossingen voor de sociale huursector, waarin mensen comfortabel wonen.
Meer informatie
MW1116 040
Leren
Onverwacht veel leerlingen? Met onze flexibele scholen creëer je een inspirerende leeromgeving.
Meer informatie
Leren
Lees meer over onze oplossingen voor het onderwijs, die leerlingen en docenten inspireren.
Meer informatie
WM Isala 211203 007
Zorgen
Meer zorgplekken nodig? Met onze flexibele zorggebouwen creëer je een prettige zorglocatie.
Meer informatie
Zorgen
Lees hier hoe we een zorglocatie inrichten die prettig is voor bewoners, patiënten en medewerkers.
Meer informatie
MW1202 008
Werken
Groei je opeens hard? Met onze flexibele gebouwen creëer je werkplekken voor al je medewerkers.
Meer informatie
Werken
Lees hier hoe wij prettige werkplekken ontwerpen met daglicht, een kantine en voldoende sanitair.
Meer informatie
20230406 De Meeuw 002 2473

Wil je een flexibel én circulair gebouw? Ik vertel je er graag meer over.

Thomas van de Voorde,
Accountmanager bedrijfsleven

We zetten grondstoffen slim in

Onze gebouwen zijn zo ontworpen dat we zuinig en zorgvuldig omgaan met grondstoffen. De gebouwen kunnen we demonteren tot op componentniveau. Zonder te breken of te slopen. Een gevel, een binnenwand of een sanitairblok zijn hierdoor opnieuw te gebruiken. We slaan gebruikte componenten op in onze materialenbank en zetten ze weer in zodra dat kan.

Materialen die we niet opnieuw kunnen gebruiken, gaan terug naar de toeleveranciers. Zij verwerken ze weer tot grondstof voor nieuwe producten. Dit gebeurt ook met onze werkkleding en gereedschappen. De hele keten helpt mee om de cirkel te sluiten.

Circulair businessmodel De Meeuw V 1

Flexgoed in de praktijk: De reis van De Orangerie

Het is 2006 en we realiseren in opdracht van Stichting Archipel op een tijdelijke locatie in Eindhoven een woonzorggebouw voor ouderen: De Orangerie.

De eigenaar van de grond is en blijft de gemeente Eindhoven. De Stichting huurt de grond van de gemeente en koopt het gebouw van De Meeuw. Het woonzorggebouw heeft een oppervlakte van meer dan 15.000 m², staat op een perceel van 14.800 m² en bestaat uit meerdere gebouwen van 3 bouwlagen.

In 2014 zoekt het COA een locatie voor opvang van asielzoekers. Stichting Archipel heeft het gebouw en de locatie niet meer nodig. De gemeente Eindhoven verhuurt de grond aan het COA en De Meeuw koopt het gebouw terug om het direct door te verhuren aan het COA.

De 3 daarop volgende jaren is het gebouw een veilige plek voor asielzoekers. In 2017 sluit het COA de asielopvang op deze locatie en komt het gebouw vrij.

Van Eindhoven naar Amsterdam...

We demonteren het gebouw. In onze productielocatie in Oirschot revitaliseren we de elementen en maken we ze klaar om ze in 3 nieuwe projecten in te zetten.

Een deel van De Orangerie zetten we in op de locatie van een voormalig trainingsveld van voetbalvereniging Zeeburgia in Amsterdam als woongebouw.

Dit gebouw “Stek Oost” bestaat uit 6.100 m² verdeeld over 4 bouwlagen. Van deze elementen is de functie aangepast. Zo zijn er keukens en badkamers geïnstalleerd. Sinds 2018 wonen hier 250 studenten en statushouders gezamenlijk. Dit gebouw is onder meer voorzien van zonnepanelen en heeft gemeenschappelijke-, studie- en wasruimtes. Alle studio’s zijn all electric dus al helemaal gasloos.

...én naar Rosmalen en Hoevelaken

Een ander deel van het gebouw verhuizen we naar Rosmalen. Dit gebouw beslaat 2 bouwlagen en heeft een oppervlakte van 2.000 m². Tussen 2018 en 2022 is het een tijdelijk schoolgebouw voor Kindcentrum De Lanen. Na deze periode zijn de gebruikers nog zo tevreden dat het gebouw binnen Rosmalen verhuist en we het in een andere samenstelling opbouwen. Kindcentrum De Hobbit gaat het gebouw de komende 2 jaar gebruiken.

Naar Hoevelaken gaat in 2018 ook een deel van De Orangerie. In de gemeente Hoevelaken moeten in 4 jaar tijd 4 basisscholen gerenoveerd worden. De gemeente besluit om een wisselschool in te richten die de scholen in deze periode afwisselend gebruiken. Hiermee faciliteert de gemeente de scholen met een kwalitatief hoogwaardige en prijstechnisch interessante oplossing.

In september 2022 zijn de renovaties klaar en verhuizen we het gebouw in zijn geheel naar Nijkerk. Hier gebruikt basisschool Het Baken het gebouw de komende 5 jaar als dependance.

En de reis is nog lang niet klaar...

Meer dan een gebouw...

1 7 Photo min

Wethouder Van der Veldenweg, Numansdorp

Meer informatie
Wethouder Van der Veldenweg, Numansdorp
Meer informatie

COA Biddinghuizen

Meer informatie
COA Biddinghuizen
Meer informatie
Perspectief de punt

Plan voor zo’n 100 duurzame en betaalbare huurwoningen

Op ons eigen bedrijfsterrein van De Meeuw, willen we ruimte maken voor 80 sociale huurwoningen en 2...

Meer informatie
Plan voor zo’n 100 duurzame en betaalbare huurwoningen
Op ons eigen bedrijfsterrein van De Meeuw, willen we ruimte maken voor 80 sociale huurwoningen en 21 logies woningen. Op deze manier willen we een bijdrage leveren aan een oplossing...
Meer informatie
Lowres 20230711 De Meeuw Mrija Vlaardingen027

Oekraïnedorp Mrija, Vlaardingen

Van braakliggende grond tot veilige thuishaven In opdracht van de gemeente Vlaardingen realiseerden we samen met Heijmans...

Meer informatie
Oekraïnedorp Mrija, Vlaardingen
Van braakliggende grond tot veilige thuishaven In opdracht van de gemeente Vlaardingen realiseerden we samen met Heijmans binnen acht maanden 387 woningen, waarvan 339 flexwoningen en 48 ‘Heijmans ones’ (lees...
Meer informatie
Karmijn Amsterdam 11

Laat je overtuigen van de duurzaamheid van onze circulaire gebouwen

20230302 De Meeuw 011 5628

Laat mij je adviseren over hoe jij je gebouw circulair maakt.

Freek de Kort,
Senior accountmanager onderwijs & overheid