Home Projecten Bartiméus - Ermelo

Bartiméus - Ermelo

Eind 2017 kreeg De Meeuw de opdracht voor het ontwerp en de realisatie van een semi-permanente huisvesting voor 48 cliënten van Bartiméus, een stichting die mensen met een visuele beperking ondersteunt en wil helpen om een goed leven te leiden dat bij hen past. Na een ontwerpfase van 7 maanden en een uitvoeringsfase van 6 maanden, werd het Henriëtte van Heemstra Huis in februari 2019 opgeleverd.

Aan de rand van Ermelo heeft Bartiméus in het groenrijke 'Parc Viventra' verschillende woonvormen: zorgappartementen, kleinschalig wonen en een verzorgingshuis. De nieuwbouw kwam in de plaats van het bestaande, maar verouderde verzorgingshuis wat niet meer goed aansloot bij de wensen en behoeften van de 48 senioren vanaf 65 jaar met een visuele beperking. De woningen zullen 12 jaar blijven staan. Hiermee geven Bartiméus en De Meeuw invulling aan de doorstroming van cliënten uit een andere accommodatie.

Kenmerken

Opdrachtgever:
Bartiméus
Project:
Zorgwoningen
Soort bouw:
Tijdelijk
Bouwjaar:
2018
Kenmerk:
Comfort & Tech
Plaats:
Ermelo

Delen

Kleinschalige wooncomplexen voor meer huiselijkheid

Het Henriëtte van Heemstra Huis bestaat uit twee kleinschalige twee-laagse wooncomplexen met in totaal 40 studio’s, welke zijn verdeeld over zes groepen met elk een gezamenlijke eet- en woonkamer. Deze woonvorm biedt meer huiselijkheid, en draagt bij aan de ambitie om ouderen te stimuleren anderen te ontmoeten en activiteiten te doen. Elke studio heeft een eigen zitkamer, slaapkamer en badkamer, waar bewoners zich kunnen terugtrekken. Daarnaast zijn er acht zelfstandige appartementen gerealiseerd, die elk uit een woonkamer, slaapkamer en badkamer bestaan.

Maximale zelfstandigheid enn zelfredzaamheid

Bij het ontwerp van het complex moest architect Lamber Broeder rekening houden met de fysieke en visuele toegankelijkheid. De woongebouwen hebben vlakke wanden van glasvlies, en de positionering en uitvoering van trappen en liften is gericht op vindbaarheid en gebruiksgemak.

Alles is erop gericht om maximale condities te creëren voor wayfinding.

Een speciale belevingsruimte

Aangepaste verlichting, gebruik van kleurcontrasten en vele voelbare en hoorbare herkennings- en oriëntatiepunten zijn daarnaast elementen die ervoor moeten zorgen dat bewoners hun weg makkelijk en zelfstandig kunnen vinden naar de entreedeur, sanitaire toestellen, bedieningsknoppen en schakelaars.

In het Henriëtte van Heemstra Huis zijn er verder diverse voorzieningen die horen bij het ‘gewone leven’, zoals een kapsalon en schoonheidsspecialist. Ook is er een speciale belevingsruimte ingericht waar de andere zintuigen geprikkeld worden door een water/tril bed en een voelmuur met geluid.

Bartimeus Ermelo 44
Bartimeus Ermelo 39
Bartimeus Ermelo 07
Bartimeus Ermelo 25

Projecten

Tantelouise vivensis ingang

Tante Louise - Het nieuwe ABG

Het ABG-terrein in Bergen op Zoom is een terrein met veel historie voor de stad. In opdracht...

Meer informatie
Tante Louise - Het nieuwe ABG
Het ABG-terrein in Bergen op Zoom is een terrein met veel historie voor de stad. In opdracht van tanteLouise heeft De Meeuw hier begin 2015 een tijdelijk zorggebouw geplaatst wat...
Meer informatie
Oirschot Vooruit 01

Voetbalpaviljoen Oirschot Vooruit

De Meeuw is al 15 jaar hoofdsponsor van de vereniging en shirtsponsor van de selectie van voetbalvereniging...

Meer informatie
Voetbalpaviljoen Oirschot Vooruit
De Meeuw is al 15 jaar hoofdsponsor van de vereniging en shirtsponsor van de selectie van voetbalvereniging Oirschot Vooruit. Ook zijn veel werknemers van De Meeuw verbonden aan de vereniging...
Meer informatie
Amsterdam International School 08

Amsterdam International Community School

Door Brexit vestigen veel bedrijven uit Engeland zich in Amsterdam. Daardoor is de vraag naar onderwijs voor...

Meer informatie
Amsterdam International Community School
Door Brexit vestigen veel bedrijven uit Engeland zich in Amsterdam. Daardoor is de vraag naar onderwijs voor expatkinderen hoog. Al zeker tien jaar zijn de wachtlijsten in onze hoofdstad lang...
Meer informatie
Da vinci college purmerend 09

Da Vinci Purmerend

Op de oude locatie van basisschool de Paulusschool in de dorpskern van Oirschot is het Kindcentrum Oirschot...

Meer informatie
Da Vinci Purmerend
Op de oude locatie van basisschool de Paulusschool in de dorpskern van Oirschot is het Kindcentrum Oirschot gerealiseerd. In dit Kindcentrum zijn basisschool de Paulusschool, BSO- en Kinderdagopvang Korein en...
Meer informatie