Home Nieuws Oekraïnedorp Mrija in Vlaardingen officieel geopend

Oekraïnedorp Mrija in Vlaardingen officieel geopend

12 september 2023 - Staatssecretaris Eric van den Burg opende gister, in gezelschap van burgemeester van gemeente Vlaardingen Bert Wijbenga, wethouder Ivana Somers-Gardenier (Opvang ontheemde Oekraïners) en ambassadeur Oleksandr Karasevych, officieel Oekraïnedorp Mrija in Vlaardingen. Deze tijdelijke wijk is tot medio 2026 een veilige thuishaven voor zo’n 1.000 Oekraïense oorlogsvluchtelingen.

Een droom van een wijk

Gezien snelheid een vereiste was, focuste het team op wat wél kon. ‘Voor dit project hebben we daarom soms olifantenpaadjes met geaccepteerd risico genomen,’ vertelt kwartiermaker Jean Paul Andela. Middels wederzijds vertrouwen verrees in acht maanden tijd aan de zuidelijke rand van Vlaardingen een complete wijk inclusief 339 flexwoningen, 48 tiny houses, een basisschool met gymzaal, twee gemeenschappelijke gebouwen, wasruimtes, speelplekken, fiets- en wandelpaden én niet te vergeten: groen. ‘De kwaliteit van de locatie is belangrijk. Er wonen veel kinderen dus moest er een school komen, maar wel kostendekkend. En ook buitenspelen moet natuurlijk leuk zijn,’ aldus wethouder Ivana Somers-Gardenier. Het veelzijdige woningaanbod is zorgvuldig afgestemd op de behoeften van de Oekraïense bewoners. Zo zijn de woningen volledig ingericht en gemeubileerd en beschikt Mrija naast 2- en 3-kamerwoningen voor bijvoorbeeld alleenstaande ouders met kinderen ook over studio’s. Wanneer Oekraïne weer veilig is, wordt het flexgoed aangeboden aan starters, studenten en bijvoorbeeld spoedzoekers.

Flexgoed als oplossing

De flexibele en circulaire aanleg maakt de wijk bijzonder. In plaats van vastgoed, dat van oudsher een log en definitief karakter heeft, focust flexgoed juist op snelheid en aanpasbaarheid. Volgens Joziene van de Linde, commercieel directeur bij De Meeuw, is flexgoed de toekomst. ‘Wij bieden organisaties de ruimte die ze nodig hebben. Dat kan tijdelijk en voor onbepaalde tijd.’ Op basis van uitgewerkte concepten kies je namelijk het gebouw dat - op ‘t moment - het beste past. De industrieel vervaardigde, kant en klare woongebouwen kunnen veranderen van locatie, maar ook in grootte of functie, waardoor slopen tot het verleden behoort. Na gebruik wordt het gebouw refurbished, indien gewenst voorzien van een nieuwe functie en gaat daarna het weer het land in. Gebouwen en materialen blijven op deze manier eindeloos in omloop. Halverwege 2026 verplaatst De Meeuw de flexwoningen naar elders in de regio of Nederland en komen de tiny houses vrij voor Vlaardingse woningzoekenden.

Innovatieve financieringsvorm

Als financieringsvorm koos veiligheidsregio Rotterdam voor een leaseconstructie aangeboden door De Meeuw. Zo geeft de driejarige leasetermijn de partijen genoeg ruimte om afspraken te maken met woningcorporaties over eventuele overname. ‘Daarmee is de circulariteit aan het begin direct afgekaart,’ besluit Van de Linde.

Goed voorbeeld doet volgen

Ook Amsterdam, Almere en de gemeente Oss omarmden flexgoed. In Amsterdam stond in recordtempo een wijk met 60 woningen en Almere doet daar nog een schepje bovenop met 211 woningen. De gemeente Oss start in het vierde kwartaal van dit jaar met flexen.

Delen

RV2286334

Meer dan een gebouw,..

Gemeente Oss 4 aanzicht

Tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen in Oss

Meer informatie
Tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen in Oss
Meer informatie
1 7 Photo min

Wethouder Van der Veldenweg, Numansdorp

Meer informatie
Wethouder Van der Veldenweg, Numansdorp
Meer informatie

COA Biddinghuizen

Meer informatie
COA Biddinghuizen
Meer informatie
Perspectief de punt

Plan voor zo’n 100 duurzame en betaalbare huurwoningen

Op ons eigen bedrijfsterrein van De Meeuw, willen we ruimte maken voor 80 sociale huurwoningen en 2...

Meer informatie
Plan voor zo’n 100 duurzame en betaalbare huurwoningen
Op ons eigen bedrijfsterrein van De Meeuw, willen we ruimte maken voor 80 sociale huurwoningen en 21 logies woningen. Op deze manier willen we een bijdrage leveren aan een oplossing...
Meer informatie