Home Nieuws Handtekeningen gezet voor bouw vluchtelingenopvang in Oss: Nieuw onderkomen voor 500 vluchtelingen

Handtekeningen gezet voor bouw vluchtelingenopvang in Oss: Nieuw onderkomen voor 500 vluchtelingen

Vrijdag 27 oktober hebben Thijs van Kessel, wethouder van gemeente Oss, Joziene van de Linde en Mark van Os van De Meeuw hun handtekening gezet onder de plannen voor de bouw van een nieuwe vluchtelingenopvang in Oss. Momenteel verblijven zo'n 450 vluchtelingen in het voormalig Belastingkantoor, maar dit gebouw wordt eind 2024 gesloopt voor nieuwbouw woningen. De nieuwe opvang, gelegen aan de Macharenseweg-Spitsbergerweg, biedt straks onderdak aan zowel Oekraïense vluchtelingen als vluchtelingen van buiten Europa.

Zelfredzaamheid en gemeenschapszin

De vluchtelingenopvang is voornamelijk gericht op gezinnen met kinderen. Elk gezin krijgt een eigen slaapgedeelte. De bewoners doen zelf boodschappen en koken hun eigen maaltijden in gemeenschappelijke keukens. Daarnaast worden er ook taallessen en kinderopvang geregeld. Thuis in Oss is verantwoordelijk voor het beheer van de opvang.

Natuurlijk en duurzaam: De nadruk op een groene uitstraling van de gebouwen

Omwonenden hebben een stem gehad in het ontwerp en de inrichting van het terrein. Een klankbordgroep van 30 omwonenden dacht actief mee over zaken als verkeersveiligheid, woongenot, integratie, en de uitstraling van de gebouwen. Hierbij lag de nadruk op een natuurlijke uitstraling, met groene daken en installaties voor verwarming en koeling uit het zicht geplaatst.

Een groene oase van wonen en activiteiten

Op het terrein realiseren we woonverblijven voor 500 vluchtelingen met 2- en 4-persoons slaapkamers, verdeeld over 3 woongebouwen met 2 woonlagen. Daarnaast komt er laagbouw met ruimte voor een kantoor en gezamelijke activiteiten. De woongebouwen staan midden in het groen met o.a. een speeltuin en een moestuin. De woningen staan hier 10 jaar, daarna is deze plek weer agrarisch gebied.

Flexgoed: een nieuwe trend in vluchtelingenopvang

Met deze nieuwe vluchtelingenopvang zorgt de gemeente Oss voor een veilige en leefbare omgeving voor degenen die hier hun toevlucht zoeken. Naast Oss hebben ook Amsterdam, Almere en Vlaardingen flexgoed omarmd voor de opvang van vluchtelingen. In Amsterdam stonden er binnen 9 maanden 60 woningen. Almere plaatste dit jaar 221 appartementen en in Vlaardingen opende in september een complete woonwijk met 387 flexwoningen voor de opvang van vluchtelingen.

Delen

IMG 20231027 WA0007
20230302 De Meeuw 013 5839

Benieuwd naar hoe jouw gemeente vluchtelingen een veilige plek kan bieden? Ik vertel je er graag meer over.

Hans Buissink,
Tenderspecialist onderwijs & overheid
Oss 6 Photo
Oss 3 Photo

Meer dan een veilige plek...

COA Biddinghuizen

Meer informatie
COA Biddinghuizen
Meer informatie
20230603 De Meeuw Almere 017 9408 website

Pasar Malamstraat - Almere

In zes maanden van onbenutte ruimte tot complete wijk voor 500 Oekraïense vluchtelingen.

Meer informatie
Pasar Malamstraat - Almere
Thuis weg van huis De onbenutte ruimte aan de Pasar Malamstraat aan het einde van de Indische buurt in Almere Buiten transformeerde in zes maanden tijd naar complete wijk inclusief...
Meer informatie
Stek Oost 05

Stadgenoot, Amsterdam

Stek Oost is een omgeving waar jongeren en statushouders samen bouwen aan een nieuwe toekomst. Dit doen...

Meer informatie
Stadgenoot, Amsterdam
Stek Oost is een omgeving waar jongeren en statushouders samen bouwen aan een nieuwe toekomst. Dit doen ze met elkaar in een vrijwel circulaire maar vooral veilige en prettige thuisbasis...
Meer informatie
De Meeuw de Vliert 015 web

De Vliert, 's-Hertogenbosch

In opdracht van Zayaz bouwde De Meeuw in 's Hertogenbosch 54 flexwoningen op De Vliert. Deze woningen...

Meer informatie
De Vliert, 's-Hertogenbosch
In opdracht van Zayaz bouwde De Meeuw in 's Hertogenbosch 54 flexwoningen op De Vliert. Deze woningen zijn onderdeel van een plan dat in totaal circa 500 woningen omvat op...
Meer informatie