Home Projecten Oekraïnedorp Mrija, Vlaardingen

Oekraïnedorp Mrija, Vlaardingen

Van braakliggende grond tot veilige thuishaven

In opdracht van de gemeente Vlaardingen realiseerden we samen met Heijmans binnen acht maanden 387 woningen, waarvan 339 flexwoningen en 48 ‘Heijmans ones’ (lees: tiny houses). Maar dat is nog niet alles. In Mrija realiseerden we ook een basisschool met gymzaal en twee gemeenschappelijke gebouwen met ruimte voor werk en zorg. De wijk is aangekleed met speelplekken, fiets- en wandelpaden én niet te vergeten: groen.

Daarom flexgoed

Mrija is voor ruim 1.000 Oekraïense vluchtelingen een droom die uitkomt. De wijk staat symbool voor een veilig Oekraïne zonder oorlog. Omdat snelheid hier een vereiste was, bood flexgoed de oplossing. De industrieel vervaardigde, kant en klare woongebouwen rolden al snel uit de productiehal in Oirschot, waarna alles werd afgemonteerd op locatie. De woongebouwen tellen twee tot drie verdiepingen en de houtlook gevels geven Mrija een warme uitstraling. De 339 flexwoningen bestaan uit studio’s en 2- en 3-kamerwoningen zodat er ruimte is voor verschillende gezinssamenstellingen. Ook zijn de woningen volledig ingericht en gemeubileerd en zijn er gezamenlijke wasruimtes.

Aan alles gedacht

Naast wonen is er in Mrija genoeg ruimte om te leven, werken, sporten, spelen en leren. Zo vind je in een van de gezamenlijke gebouwen een huisarts speciaal gericht op oorlogsvluchtelingen en Stroomopwaarts (SOW), een bemiddelaar die de Oekraïeners helpt bij de zoektocht naar (passend) werk. Ook is er een spreekkamer waar het wijkteam, jeugdhulp, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en Wmo-ondersteuning regelmatig te vinden zijn. Daarnaast is Mrija kindvriendelijk. Basisschool De Vriendschap met gymzaal vormt het hart van de wijk en overal verspreid vind je speelplekken en groen. Parkeren doen bewoners aan de rand, dat maakt het veiliger en autoluw. Wel zijn er genoeg wandel- en fietspaden om je van A naar B te verplaatsen.

Goed voorbeeld doet volgen

Ook Amsterdam, Almere en de gemeente Oss omarmen flexgoed. In Amsterdam stond in recordtempo een wijk met 60 woningen en Almere doet daar nog een schepje bovenop met 211 woningen. De gemeente Oss start in het vierde kwartaal van dit jaar met een flexgoed wijk. Lees hier meer over de Pasar Malamstraat in Almere en Meteorenweg in Amsterdam.

Kenmerken

Delen

20230302 De Meeuw 002

Overweegt jouw gemeente ook een tijdelijk thuis? Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

Annemiek Liefrink,
Huisvestingsspecialist De Meeuw Nezzt
Lowres 20230711 De Meeuw Mrija Vlaardingen129
Lowres 20230711 De Meeuw Mrija Vlaardingen156
Lowres 20230711 De Meeuw Mrija Vlaardingen086
Lowres 20230711 De Meeuw Mrija Vlaardingen057

Plattegrond Mrija

Ontwerp Mrija