Home Nieuws Een woning bouwen in een dag: in Oirschot gebeurt het en Nijmegen profiteert ervan

Een woning bouwen in een dag: in Oirschot gebeurt het en Nijmegen profiteert ervan

Dubbelinterview met Joziene van de Linde en William Derksen in De Gelderlander over NDW21 in Nijmegen.

De 500 woningen die binnenkort in de Winkelsteeg in Nijmegen komen, worden nu gebouwd. In de fabriek in Oirschot. Alle leidingen, het elektra en zelfs de leidingen voor de warmtepomp zitten er al in.

Het is fascinerend hoe snel een woning gebouw kan worden. Niks geen dagenlang metselen en dan weken wachten tot het cement droog is. Nee, in de fabriek van De Meeuw in Oirschot rollen woningen binnen een dag de fabriek uit.

Daar profiteren binnenkort de eerste Nijmegenaren van, want De Meeuw gaat ongeveer 500 woningen leveren die ‘tijdelijk’ (25 jaar) in de Winkelsteeg komen, aan de Nieuwe Dukenburgseweg. De woningen zijn gekocht door drie woningcorporaties (Talis, Portaal en Woonwaarts) en studentenhuisvester SSH& en bedoeld voor starters, statushouders en andere huurders. In het najaar worden de eerste sleutels uitgedeeld, begin 2024 de laatste.

De belangstelling is groot. Op de eerste 65 woningen reageerden maar liefst 3200 mensen.

Productie begonnen

Inmiddels is in Oirschot de productie van de zogenoemde flexwoningen begonnen. Die start met de vloer, een combinatie van staal, beton, isolatiemateriaal en leidingen. In de andere productiehal wordt vanaf de vloer de ‘unit’ verder opgebouwd. Eerst worden er profielen op gezet en wordt er een soort frame gemaakt waar later de wanden tegenaan worden gezet.

Zo gauw het frame staat, gaat het dak op de unit - ook al helemaal voorzien van dakbedekking, isolatie en bedrading - en dan gaat het heel rap. In een mum van tijd wordt een geraamte een huisje met wanden, isolatiemateriaal, stekkerdozen, kozijnen, een cv-ketel en zelfs een badkamer.

Voor iedere stap schuift de unit een stukje door en bij iedere stap werkt een andere productiemedewerker verder aan de bouw.

20, 40 en 60 vierkante meter

,,We produceren zestien units per dag”, zegt projectleider William Derksen. Een unit is in de meeste gevallen geen hele woning, behalve als het om een studio gaat van 20 vierkante meter. De andere woningen zijn opgebouwd uit twee of drie units en worden dus 40 of 60 vierkante meter groot.

In de loop van mei worden ze met vrachtwagens naar het bouwterrein in de Winkelsteeg gebracht. ,,Gemiddeld twintig per dag. We zijn zo'n tien, twaalf dagen bezig met het plaatsen van de units en na tien tot twaalf weken zijn ze bewoonbaar.” In die laatste weken moeten de woningen afgewerkt worden door bijvoorbeeld stukadoors die de wanden netjes maken en installateurs die het water aansluiten.

Het is een revolutionaire manier van woningen bouwen die steeds meer aandacht krijgt, zegt algemeen directeur Joziene van de Linde. ,,Het is duurzamer dan traditionele bouw, want de units zijn verplaatsbaar en eenvoudig om te bouwen naar een kantoor of woon-zorgunit.”

Herbruikbaar

Ook de woningen die in Nijmegen worden geplaatst, blijven daar niet, is de bedoeling. Er is een ontheffing voor 30 jaar. Daarna moeten ze weer weg en kunnen de units op een andere plek worden gebruikt. ,,Want de levensduur is net zo lang als die van een traditionele woning.”

Hoewel er al op veel plekken in Nederland flexwoningen door De Meeuw zijn gebouwd, is het project in Nijmegen bijzonder, zegt Derksen. ,,Het is het eerste project van deze grootte voor permanente huisvesting.” Meestal worden de units voor veel kortere tijd neergezet. Als noodopvang voor vluchtelingen, bijvoorbeeld. Maar in Nijmegen gaat het om ‘echte woonkwaliteit’.

Dat blijkt wel uit de voorbeeldwoning die op het terrein van De Meeuw staat. Die laat zien hoe een woning van 60 vierkante meter er straks in het echt uit komt te zien. Een badkamer, twee slaapkamers en een woonkamer met keukentje. Het ziet er netjes uit en ademt de sfeer van een vakantiebungalow.

De woningen voldoen aan alle wettelijke eisen, zegt Derksen. En ze kunnen gestapeld worden tot zeven à acht lagen. (In Nijmegen komen er vijf op elkaar.)

Woningnood oplossen

,,Wij kunnen de woningnood in Nederland oplossen”, zegt Van de Linde. ,,In de afgelopen twee jaar zijn we twee keer verdubbeld in groei en we zitten niet aan onze max. Wij hebben niet de ambachtelijk geschoolde werklieden nodig die de traditionele bouw wel nodig heeft. Die groep vergrijst en er is een tekort aan nieuwe mensen.”

Bovendien, zegt de directeur, gaat er met de productie van de flexwoningen veel minder CO2-uitstoot of stikstof gepaard.

Is er dan helemaal geen nadeel aan deze flexwoningen? Derksen: ,,Het enige nadeel dat ik kan verzinnen is hoe de maatschappij er naar kijkt. Met het project in Nijmegen kunnen we laten zien hoe verrassend de ruimte en de afwerking is. Mensen moeten dat gaan ervaren en zien.”

Ontwerp & beeld: ©DoepelStrijkers 2022

Delen