Home Nieuws De verse blik van Danai Dafnouli: 'Architectuur gaat over onderdak bieden. Dat is een eerste behoefte'

De verse blik van Danai Dafnouli: 'Architectuur gaat over onderdak bieden. Dat is een eerste behoefte'

Interview Danai Dafnouli in Cobouw door Petra Platschorre. Gepubliceerd 1 juni 2023

Een gebouw is eigenlijk nooit af, vindt Danai Dafnouli (28). De bouwkundig ontwerper zou graag zien dat de gebouwde omgeving veel flexibeler wordt.

Modulaire bouw? Danai Dafnouli was nogal sceptisch over het concept. Des te opvallender is het dat ze nu al ruim een jaar als bouwkundig ontwerper werkt bij De Meeuw, een bedrijf dat zich juist richt op de flexibele bouw.

De scepsis is volledig verdwenen. Dafnouli ziet juist alleen maar voordelen. Modulair bouwen is duurzamer, goedkoper én sneller. Dat is geen overbodige luxe in tijden van woningnood. Op elke hoek van de straat ziet ze bouwprojecten verschijnen. Ook haar eigen buurt, Strijp-S in Eindhoven, wordt steeds dichter bebouwd. Maar nog wel op de conventionele wijze. En daar zet ze zo haar vraagtekens bij. “Ik zie de voordelen niet meer van deze manier van bouwen. Ze zijn nu klaar met een woontoren van zeven verdiepingen. Die zit propvol bewoners, en dan is er nog een hele wachtlijst. De vraag zal blijven groeien.”

Flexibele bouw

Het is volgens haar dweilen met de kraan open. Dat kan slimmer. Ze ziet een toekomst weggelegd voor een flexibele gebouwde omgeving. Een gebouw hoeft niet af te zijn, maar zou je later horizontaal of verticaal kunnen uitbreiden, vertelt Dafnouli. Een heel gebied kan zo veranderen. “Het bouwen van een woontoren duurt best even. In de tussentijd kun je de gaten opvullen met modulaire bouw. Je kunt er bijvoorbeeld een flexibel schoolgebouw vlakbij neerzetten, mochten er meer kinderen bij komen. En dan kun je ook de school weer uitbreiden. Zo is het een organische vorm die blijft bewegen en evolueren.”

Zo’n flexibele gebouwde omgeving sluit veel meer aan bij wat er écht nodig is. Want de aanbodsvraag verandert constant, zegt Dafnouli. “Twee jaar terug hadden we meer ziekenhuizen nodig. Nu willen we meer huizen. En over vijf jaar? Ik weet het niet.”

Nezzt

Dafnouli richt zich nu vooral op het woonconcept Nezzt van De Meeuw. Het bedrijf was op zoek naar een eigen architect voor woonprojecten. Het tekort aan woningen aanpakken past precies in de missie van Dafnouli. “Architectuur gaat over onderdak bieden. Dat is een eerste behoefte. Dus dit is mijn ultieme doel: onderdak bieden aan mensen.”

Ze vertelt over een project in Vlaardingen van De Meeuw. Daar wordt in een paar maanden tijd een ‘dorp’ neergezet voor Oekraïense vluchtelingen. “Ik geloofde het eerst zelf ook niet, maar nu zie ik het gebeuren.”

De meeste gebouwen die Dafnouli ontwerpt zijn tijdelijk. Veelal staan de woningen er zo’n tien tot vijftien jaar. “Vergeleken met een conventioneel gebouw is dat inderdaad tijdelijk, maar het is niet tijdelijk voor mensen die er gaan wonen.” De ruimte moet dus wel fijn zijn om in te wonen, benadrukt ze. Na vijftien jaar worden de gebouwen weer teruggenomen. De onderdelen worden gerenoveerd en hergebruikt. Helemaal circulair dus, zegt Dafnouli.

"Een flexwoning is niet tijdelijk voor de mensen die er wonen”

Ze moest wel wennen aan het ontwerpen met de flexibele bouwconcepten. Maar het maakt het juist een interessante uitdaging, vindt ze. “Ik word gevraagd om met deze ‘boxes’, out of the box te denken.”

Sowieso betekent traditioneel bouwen ook niet altijd flexibiliteit. Ook daar moet je je aan allerlei regelgeving en restricties houden, zegt Dafnouli. Daarnaast ben je met modules ook flexibel: “Je kunt een project in elke richting uitbreiden, of juist verkleinen. Je kunt een gebouw makkelijk aanpassen aan de beschikbare ruimte en aan het budget.”

Ondanks alle voordelen van flexbouwen wordt ze dagelijks ook geconfronteerd met vooroordelen. Niet gek, die had ze zelf ook. Ze begrijpt ook wel dat veel bedrijven nog conventioneel bouwen. “We doen het al decennia, het is moeilijk om dan het perspectief van mensen te verschuiven. Bouwbedrijven willen hun klanten of toeleveranciers niet verliezen. Er zit een hele keten achter en die is lastig te veranderen.”

Wie is Danai Dafnouli?

De 28-jarige Danai Dafnouli komt uit Griekenland en wist al sinds haar twaalfde dat ze architect wilde worden. In Griekenland volgde ze daarom de studie bouwkunde. Ze woont sinds drie jaar in Nederland en werkt nu ruim een jaar bij De Meeuw als bouwkundig ontwerper. Ze richt zich voornamelijk op het woonconcept Nezzt van De Meeuw. Het bedrijf produceert flexibele woningen voor verschillende projecten en voor wisselende doelgroepen zoals statushouders, studenten, ouderen en starters.

Delen