Home Blogs Slimme platforms leggen de basis voor het slim omgaan met grondstoffen

Slimme platforms leggen de basis voor het slim omgaan met grondstoffen

Je vraagt je af wat geïndustrialiseerd bouwen door middel van slimme platforms te maken heeft met circulair bouwen? Wat blijkt, de meeste bouwers wachten op een noodzaak vanuit de opdrachtgever om circulair te bouwen en bij de vraag waar aannemers aan denken bij ‘duurzaam bouwen’, wordt circulair bouwen vrijwel niet genoemd zegt het bouwmonitor onderzoek van Cobouw

Waarom draaien we de vraag niet om?!

Ikzelf en mijn collega’s geloven er namenlijk in dat we grondstoffen zodanig moeten toepassen dat die eindeloos van waarde blijven. Dus we passen grondstoffen op een slimme manier toe. Dat kan zowel op het niveau van het gebouw zelf, als op het niveau van de componenten van een gebouw. Daarom zijn bij De Meeuw onze gebouwen 92% losmaakbaar en is de BCI ruim boven de 80%.

Waar we vandaag een woning mee bouwen, kunnen we morgen een polikliniek van bouwen. Onze platforms zijn zo slim omdat ze in verschillende markten toepasbaar zijn, waardoor de gebouwen die wij maken superflexibel zijn. Het gebouw zelf kan makkelijk omgebouwd worden, maar het kan verplaatst worden, opgedeeld worden in losse gebouwen, of uiteindelijk kunnen de onderdelen weer hergebruikt worden in nieuwe gebouwen.

Circulair businessmodel

Bij De Meeuw zitten we niet te wachten op een incentive voor circulairiteit. Ons geloof in het bouwen van slimme (=flexibele) gebouwen met duurzame materialen is dusdanig dat wij elke dag zoeken naar een manier om nog meer circulair te worden. Daar is ons businessmodel ook op gebaseerd. Meestal -en vooral veel liever- blijven wij zelf eigenaar van de gebouwen die we bouwen of nemen we het eind risico van de klant over. Zodat wij de o zo waardevolle onderdelen en componenten van onze gebouwen steeds weer kunnen blijven gebruiken.

Niet circulair omdat het moet, maar gewoon omdat het ook echt heel makkelijk kan!!

Joziene van de Linde

Delen