Home Blogs Moet de bouw minder bescheiden zijn over haar maatschappelijke bijdrage?

Moet de bouw minder bescheiden zijn over haar maatschappelijke bijdrage?

Dit was de vraag op de bijeenkomst van de Cobouw 50 afgelopen dinsdag. Iemand in het publiek zei “ de bouw moet minder bescheiden zijn IN haar maatschappelijke bijdrage”. Ik ben het hier hartstochtelijk mee eens.

De bouwsector claimt op dit moment behoefte te hebben aan meer regie van de overheid, maar als er strengere (duurzaamheids-) regels worden opgesteld wordt er vaak geprotesteerd. Met het argument “we zijn er nog niet klaar voor”

Bouwinnovatie gaat te langzaam

Innovatie gaat langzaam in de bouw en daar zijn allerlei redenen voor, maar dat wil niet zeggen dat we niet meer kunnen doen. Al jaren komen er duurzame materialen en processen op de markt, de uptake van deze innovaties gaat enorm langzaam. Hierdoor wordt innoveren niet aantrekkelijk, haken partijen af en blijft de verduurzaming van processen en materialen op een te laag niveau hangen.

Gebruik ENVI methode bij aanbesteding

Vaak krijgen opdrachtgevers de schuld en het is ook zo dat we als bouwers een ingewikkelde relatie hebben met onze opdrachtgevers. Gelukkig is de overheid/zijn de publieke opdrachtgevers steeds vaker bereid in duurzaamheid te investeren. Dat kan nog beter vind ik, ik heb al vaker opgeroepen om de ENVI methode van aanbesteden te gebruiken om duurzaamheid te stimuleren. Deze aanbestedingsmethode heeft haar succes al jaren bewezen in de aanbestedingen van infrastructuur door RWS.

We kunnen in de bouw allemaal meer doen om onze bijdrage te vergroten. Daarvoor hebben we de regie van de overheid niet nodig. Innoveren is je nek uitsteken, niet wachten op nieuwe regels, maar regels breken, koplopen.

Ogen en hart open houden voor vernieuwing

We moeten allemaal aan de slag om innovaties de ruimte geven, om duurzamer in te kopen, veiliger te werken, en om meer inclusieve bedrijven en producten te realiseren. In mijn werk probeer ik mijn ogen en hart open te houden voor vernieuwing. Ik nodig een ieder van harte uit met ons bij De Meeuw kop te lopen en ben geïnteresseerd in alle zaken die ik nu over het hoofd zie.

Joziene van de Linde

Delen