Home Blogs Industrialisatie in de bouw, de oplossing?

Industrialisatie in de bouw, de oplossing?

Er wordt (gelukkig) veel geschreven over industrialisatie in de bouw. Vaak gaan die gesprekken over technologie als BIM en metselrobots, etc. Toch voeren we dan mijn inziens niet het juiste gesprek.

Industrialisatie in de bouw gaat niet over robots, de robots zijn het gevolg van anders denken. In de bouw vinden we al honderden jaren steeds opnieuw het wiel uit. We maken elke dag maatwerk. En dat maatwerk heeft ook iets opgeleverd, kijk naar de ruimtelijke kwaliteit die we daar in Nederland mee bouwen.

Enorme opgaven in de bouw

Maar in de tussentijd verandert de wereld, we hebben enorme opgaven in de bouw: verduurzaming, gebrek aan arbeidskrachten, woningnood en als gevolg daarvan steeds langere trajecten tussen idee en oplevering. In de tussentijd moeten mensen bij hun oma op zolder slapen of soms op de grond (zoals in asielcentra).

Die opgave noopt ons niet zo zeer anders te werken, maar vooral om anders te denken. We hebben behoefte aan een kortere time to market (excuus voor het NLs). In het geval van de bouw hebben we behoefte aan snelle procedures opgevolgd door snellere oplevertijd.

Slimmer bouwen

De technologie geeft ons de kans om anders te ontwikkelen. In vele sectoren is men bezig met mass customization. Technologie en de bijbehorende automatisering geeft ons de kans om met standaard oplossingen een customized product te maken.

Misschien raar om dit van mijn kant te horen, ik geef ten slotte mede leiding aan een industriële bouwer. Sterker nog als De Meeuw groeien we en onze industrialisatie wordt slimmer en groter. Toch is ook voor ons de industrialisatie niet de kern van ons bestaan. Waar wij als De Meeuw voor staan heeft te maken met verslimming. Slimme platforms bouwen waarmee wij een scala van -standaard- customised oplossingen kunnen bouwen. Wellicht verklap ik ons best bewaarde geheim, het zij dan zo. Maar industrialisatie gaat niet over robots maar over slimme platforms.

Joziene van de Linde

Delen