Voor meer informatie kun je contact opnemen met een medewerker van De Meeuw. Bel ons via onderstaand telefoonnummer, of mail ons.
Meteen op de hoogte van het laatste nieuws, meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Ronald slaats demeeuw 02 1500px 2

Ronald Slaats

“Het is mijn ambitie om bij te dragen aan de verduurzaming van de bouwsector. Modulair bouwen is immers circulair en klimaatvriendelijker. Daarvoor moeten we de komende vier jaar hoog inzetten om De Meeuw over de volle breedte verder te innoveren en de competitieve slagkracht fors te verhogen”, aldus directeur Ronald Slaats. Toen hij in 2014 als directeur bij De Meeuw werd aangesteld, stond hij voor de zware klus de specialist in modulair bouwen financieel weer op de rit te krijgen. Hij vertelt – nu vier jaar later – over de stand van zaken en zijn visie voor de toekomst.

Van techniek en de bouwsector had hij geen kaas gegeten toen de Raad van Commissarissen vier jaar geleden bij hem aanklopte. Het bedrijf stond destijds onder bijzonder beheer bij de bank. En banken, daar wist Slaats als jurist en financieel deskundige wel raad mee.

Slaats, die zich gekscherend een Pietje Bel noemt, zette na zijn aanstelling in op innovatie. “Als je onder bijzonder beheer staat, behoor je als bedrijf eigenlijk alleen je leningen aan de bank te betalen en niet te investeren”, legt hij uit. “Maar als je niet inzet op innovatie, dan ga je alsnog op de fles.” En dus zette hij in 2014 de afdeling R&D opnieuw op en gaf hij opdracht na te denken over nieuwe toepassingen, die goedkoper, duurzamer en sneller gebouwd kunnen worden. Het prototype dat daaruit is voortgekomen staat inmiddels klaar en de eerste geïnteresseerden en klanten dienen zich aan. “Dit geeft voor mij ook weer hoe belangrijk de medewerkers van De Meeuw zijn in dit proces, zij hebben de kennis en ervaring om onze producten een stap verder te brengen.”

EEN CIRCULAIR PROCES

Dat duurzaamheid belangrijk is voor dit bedrijf, blijkt niet alleen uit de Tesla van de directeur. De nieuwe modules – waarmee de gebouwen worden gevormd – zijn klimaatvriendelijker en waar mogelijk circulair. “Ik vind het onbestaanbaar hoe wij in onze samenleving met grondstoffen omgaan. Alles wat je kunt hergebruiken, MOET je hergebruiken. Iedereen kan daar een bijdrage aan leveren, zeker wij als bouwbedrijf.” De modules die terugkomen in de fabriek worden daarom waar nodig gestript. Losse onderdelen, zoals kozijnen, plafondpanelen of isolatiemateriaal gaan terug naar de leverancier om te recyclen. Slaats: “Wij zetten ze vervolgens weer opnieuw in voor de bouw van een nieuw pand. Dit kan een bedrijf zijn, een school of een zorginstelling, maar onze oplossingen zijn ook zeer geschikt om in te wonen. Dit heeft zich de afgelopen jaren wel bewezen met grote projecten voor diverse woningcorporaties.”

Onlangs heeft De Meeuw nog een volledig gebouw, dat eerder dienst deed als zorginstelling in Eindhoven, volledig gedemonteerd, gerenoveerd en verplaatst naar Amsterdam. In Amsterdam zal het plaats bieden aan 250 starters op de woningmarkt.

Ronald Slaats | Directeur De Meeuw

Quote open

ALLES WAT JE KUNT HERGEBRUIKEN, MOET JE HERGEBRUIKEN. IEDEREEN KAN DAAR EEN BIJDRAGE AAN LEVEREN, ZEKER WIJ ALS BOUWBEDRIJF.

Quote close
Ronald Slaats

NAAR EEN STATE-OF-THE-ART PRODUCT

Het product dat De Meeuw levert is dus duurzaam. “Maar het productieproces is dat nog onvoldoende ”, vertelt Slaats. “De komende vier jaar gaan we van een ouderwetse fabriek met een hedendaags product, naar een state-of-the-art fabriek met een state-of-the-art product. Je kunt hierbij denken aan gevels waarin zonnepanelen zijn verwerkt, wandpanelen die van biobased materialen zijn gemaakt door robotprinters of een huis wat je volledig met je mobiele telefoon kunt bedienen.” Vanaf januari wordt er enkel nog gewerkt met een speciaal 3D-tekenprogramma waarmee uiteindelijk ook de fabriek aangestuurd gaat worden. “Nu wordt er in de fabriek nog veel handmatig werk verricht. Na een aantal investeringen in ons productieproces kunnen we machines bijvoorbeeld tot op de millimeter nauwkeurig laten zagen, of robots onze modules in elkaar laten zetten. Wat dat betreft kunnen we in de bouw nog veel leren van de auto-industrie en uiteindelijk met hetzelfde aantal mensen een veel hogere productiecapaciteit leveren. Dat maakt het natuurlijk extra interessant.”

Quote open

WE WILLEN EEN EUROPEES BEDRIJF ZIJN, EEN BOUWER VAN DE NOORDZEE TOT DE BOSPORUS EN EEN VERSCHIL MAKEN IN DE SECTOREN WAARIN WE ACTIEF ZIJN OMDAT WIJ DUURZAMER ZIJN DAN ONZE CONCURRENTEN.

Quote close
Ronald Slaats

Slaats is stellig over waar hij nog echte kansen voor de producten van De Meeuw ziet: “In de woningbouw.” Hij legt uit waarom: “Ik spreek vaak met woningbouwcorporaties, zij hebben een product dat niet altijd een goede match is met hun klanten. Zo woont er bijvoorbeeld een gezin in een flatje, en een alleenstaande dame in een eengezinswoning. Onze huizen kun je aanpassen naar de behoefte van dat moment. Je kunt het opschalen als er kinderen komen en weer kleiner maken als ze uit huis gaan. Met de oplossingen van De Meeuw kun je twee keer zo veel mensen kwijt. Na tien tot twintig jaar komen de units terug, gaan ze door de fabriek en worden ze aangepast naar de wensen en eisen van dat moment.”


HOE TIJDELIJK IS TIJDELIJK?

Kan tijdelijke bouw wel duurzaam zijn? “Door de maatvoering en flexibiliteit is het juist duurzaam. Ik stel altijd de vraag: hoe tijdelijk is tijdelijk? Als woningbouwcorporaties een woning neerzetten is dat vaak voor veertig of vijftig jaar, waarna ze worden afgebroken. Wij bouwen in de fabriek, rijden het in drie weken naar de bouwplaats waar we vervolgens een maand nodig hebben om het af te monteren. Je kunt het er niet aan afzien dat het modulaire woningen zijn. Ze hebben een betonnen vloer en ramen van het plafond tot de grond. Als de woningen toe zijn aan een update of als de wensen zijn veranderd, komen de modules weer terug bij ons in de fabriek en worden ze gerenoveerd met hergebruik van bouwmaterialen. Vervolgens zetten we ze weer ergens anders in. Tijdelijke bouw kan dus heel duurzaam zijn, het is aan ons de taak om dat goed over te brengen”, besluit Slaats.