Home Toekomstbouwers Perry Durinck

Perry Durinck

Perry Durinck werkt al 30 jaar bij De Meeuw. Van lasser tot heftruckchauffeur, hij heeft zo’n beetje alles gedaan en kent de interne bedrijfsprocessen daardoor erg goed. Door gezondheidsproblemen moest hij het rustiger aan gaan doen en startte hij in de functie van coördinator bij de afdeling prefab en platenwerkerij, welke hij tot een zelfstandig draaiende afdeling wist te maken. In april kwam de vraag of Durinck de Grondstoffenfabriek van De Meeuw wilde opzetten. “Ze weten hier inmiddels dat als ik ergens mijn tanden inzet ik niet loslaat tot ik iets afgeleverd heb waar ik trots op kan zijn.”

Op zijn eerste dag werd aan Perry Durinck gevraagd of hij een bureau nodig had. Nee, was zijn antwoord. “Ik heb er zelf eentje gemaakt van Euro pallets.” Dag in dag uit houdt hij samen met twee collega’s de Grondstoffenfabriek draaiende; hij vanaf zijn unieke bureau waar hij op de computer de voorraad in het systeem nauwgezet in de gaten houdt, zijn collega’s op de werkvloer waar zij alle units die binnenkomen uit elkaar halen, schoonmaken en inpakken. Dat proces begint in hal 30 op de grondstoffenlijn. “Wanneer een unit terugkomt bekijken we eerst of we deze direct kunnen doorzetten of dat we bepaalde zaken moeten aanpassen. Misschien moet ’ie wel helemaal gestript worden, zodat we alleen een vloer, kolommen en een dak overhouden.” Materialen die De Meeuw kan gebruiken bij volgende renovatie projecten komen op de r-lijst (met de r van refurbished) en worden gecontroleerd of dat ze nog compleet zijn. “Vervolgens zorg ik ervoor dat alles wordt ingepakt en op pallets wordt verzameld, en dat deze in het systeem staan zodat het voor de werkvoorbereiders duidelijk is dat ik deze materialen heb ingeboekt voor hergebruik. Alle artikelnummers met een r komen bij mij vandaan.”

Leveranciers nemen materiaal terug

De Meeuw werkt graag samen met leveranciers die verantwoordelijkheid nemen voor hun materialen en het afval dat er soms van over blijft. “Dat gebeurt nu al met materialen als steenwol, kunststofkozijnen en spaanplaten van diverse houtsoorten, in samenwerking met Rockwool, Kras Recyling B.V. en Unilin.” Ook met Engie, een installateur van ketels, verwarmingen en ondervloerse waterleidingen, zijn er afspraken over het terugnemen van materiaal na demontage. “Engie controleert uit welk jaar een product is en bepaalt of het inzetbaar is bij een renoproject,” vertelt Durinck. “Het materiaal komt vervolgens bij mij in de Grondstoffenfabriek te liggen. Engie heeft een eigen kantoor binnen De Meeuw, waardoor ik snel met ze kan schakelen.”

HERGEBRUIK LOONT

Maar ook het materiaal dat De Meeuw niet meer kan gebruiken, levert nog wat op. “Met gebruiktebouwmaterialen.com hebben we bijvoorbeeld goede afspraken gemaakt waar beide partijen wat aan hebben,” vertelt Durinck. “Zij krijgen onze materialen gratis en slaan deze voor ons op, zodat wij geen voorraadkosten hebben. Wanneer zij iets verkopen, krijgt ieder de helft van de opbrengst.” Deze constructie blijkt te lonen. “Uiteraard schommelt het ontzettend, maar we hebben er maanden tussen zitten dat we 27.000 euro verdienen.” En mocht De Meeuw een artikel terug willen, dan kan dit kosteloos.

‘’WE MOETEN ALTIJD STREVEN NAAR HERINZET, MAAR ALS DE MEEUW DE MATERIALEN NIET KAN HERGEBRUIKEN DAN MOETEN WE ER OP EEN DUURZAME MANIER VANAF.’’

EN ALS HET ECHT NIET ANDERS KAN…


Helaas komt het soms voor dat Durinck materiaal niet kwijt kan. Een leverancier kan het niet terugnemen en ook gebruikebouwmaterialen.com kan het niet kwijt. “In dat geval demonteren we het materiaal en gooien we het door middel van juist scheiden in aparte containers.” Een collega haalt het vervolgens op waarna het via de algemene milieustraat van De Meeuw uiteindelijk wordt weggegooid.


C VAN CIRCULAIR EN VAN COMMUNICATIE


Hoewel de Grondstoffenfabriek pas 6 maanden draait, plukt De Meeuw er nu al de vruchten van. In de eerste helft van 2019 heeft De Meeuw voor €31.000 aan artikelen hergebruikt. En dat is mede dankzij de inspanningen van Durinck en zijn collega’s. Nu maakt Durinck zich sterk om met zijn werk de circulaire processen binnen De Meeuw verder te verbeteren. “Het is daarvoor belangrijk dat alle materialen goed worden opgeslagen, maar ook dat iedere collega die een artikel nodig heeft altijd eerst in het systeem kijkt of we het al in huis hebben. Zomaar nieuw materiaal bestellen is niet meer van deze tijd.” Hij probeert met collega’s dan ook regelmatig te communiceren over zijn voorraad en brengt, wanneer hij kan, het gebruik van het interne systeem onder de aandacht.