Home Toekomstbouwers Mark van de Ven

Mark van de Ven

Met de recente ontwikkeling van een nieuw bouwsysteem gaat het bedrijf toe naar één systeem in plaats van vijf systemen. “We zijn bezig met hoe de productie het beste kan worden gestandaardiseerd, zodat er producten ontwikkelt worden die voor meerdere klanten geschikt zijn en seriematig te produceren zijn”. Maar, geeft Mark aan: “het belangrijkste is natuurlijk dat het aansluit bij de gedachte van onze klanten.”

Waar met het nieuwe bouwsysteem op wordt ingespeeld, is hoogbouw. De Meeuw zet op dit moment de stap richting twaalf bouwlagen. “De zeven bouwlagen waar we nu op zitten is al een flinke hoogte hoor. En dan ben ik een echte bergwandelaar”, zegt Mark lachend. In Amsterdam staat een van de hogere gebouwen gerealiseerd door De Meeuw: het Cancer Centre Amsterdam (CCA). “Aan de buitenkant oogt het vrij eenvoudig, maar binnen zit de meest hoogwaardige techniek verscholen die je je maar kunt voorstellen.”

DE DRIVE OM CONTINU TE VERBETEREN

“Wat je als ontwikkelaar altijd doet is luisteren naar wat er aan de hand is in de wereld en wat er speelt in de omgeving. Dat begint voor mij al bij zoiets simpels als elke ochtend naar Radio 1 luisteren.” Mark van de Ven heeft als hoofd Techniek & Ontwikkeling een niet aflatende drive om continu te verbeteren en zo bij te dragen aan de groei van De Meeuw.

“Als we iets nieuws op het spoor zijn, dan proberen we daar een prototype van te maken. Dat doen we in ontwikkelgroepen. Zo hebben we onlangs een corridor (door)ontwikkeld, waar mensen doorheen lopen als ze van het een naar het andere pand moeten. Vanwege de vaste afmetingen van de module waren de gangen voorheen drie meter breed. Bij het nieuwe element is het grondoppervlak een stuk kleiner. Minder grondverbruik betekent minder kosten en je houdt meer ruimte op het terrein over voor andere dingen.”

Mark van de Ven | hoofd Techniek & Ontwikkeling

‘’IK DURF WEL TE ZEGGEN DAT ONZE GEBOUWEN DIE IK ALS ASSESSOR UITGEREKEND HEB OP ‘VERY GOOD’ EN ‘OUTSTANDING’ UITKOMEN, DE HOOGSTE CATEGORIEËN VAN BREEAM.’’

STANDAARDISEREN OM VOORUIT TE KOMEN

Door de modules, en dus de gebouwen, zo veel mogelijk te standaardiseren kan er door De Meeuw efficiënt gewerkt worden. Dit standaardiseren is absoluut niet in het nadeel van de klant. “De gezondheid van onze gebruiker heeft uiteraard onze prioriteit. Daarom zorgen we voor een gezond binnenklimaat. Dat betekent ook dat je wegblijft bij inferieure (bouw)materialen. Heel belangrijk aan het nieuwe bouwsysteem is dat de basisisolatiewaarden al erg hoog zijn en daarnaast vrij makkelijk te verhogen als dat nodig is.” Omdat iedere klant zijn eigen unieke wensen heeft voor het gebouw zijn er voor het nieuwe bouwsysteem ook extra opties opgenomen. “Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een luxere wandafwerking, en kunnen we in overleg het hele gebouw voorzien van de laatste technische ontwikkelingen.”

BENG en BREEAM

“Op dit moment verdiep ik me in de BENG-eisen omdat deze in de nabije toekomst worden toegepast op woningbouw. Een van de voorwaarden is het aanbrengen van meer massiviteit in het gebouw. Dit is nodig om warmte buiten te houden en daarmee de koelte binnenshuis te behouden. Een heel actuele eis, want het klimaat is aan het veranderen. Het nieuwe bouwsysteem bevat daarom ook een vorm van passieve koeling, namelijk een betonnen vloer. Om dit te bewerkstelligen praat De Meeuw met diverse leveranciers die nieuwe systemen op de markt brengen op het gebied van energie, verwarming, ventilatiekoeling of verlichting die zo min mogelijk energie verliest. “Ook krijgen we steeds vaker klanten die iets op hun daken willen aanbrengen. Onze daken zijn er sowieso op gemaakt om zonnepanelen te plaatsen, maar denk ook aan dak begroeiing; heideplantjes of rotsplantjes.”

Een breed scala aan BREEAM-eisen

Om de duurzaamheidsprestaties van een gebouw te kunnen beoordelen is Mark BREEAM-assessor geworden. Een gebouw wordt dan beoordeeld op negen onderdelen en je kunt punten scoren op allerlei vlakken. Als het management van een gebouw en het proces om te bouwen goed voor elkaar zijn, dan scoor je punten. Voorbeelden waarmee je punten kunt scoren zijn het gebruik van een grijswatercircuit, de richting van het gebouw ten opzichte van de zon en hoe de energiehuishouding is geregeld. Zelfs de ligging van het gebouw ten opzichte van het openbaar vervoer wordt beoordeeld. “Maar het gaat nog verder dan dat: zo scoor je punten voor het ophangen van vleermuizenhokjes als jouw gebouw in een vleermuisrijk gebied staat. Het is dus niet zo, wie het beste isoleert scoort of iets dergelijks.”

TOEKOMSTGERICHT BOUWEN


Hoe Mark de toekomst van het modulair bouwen voor zich ziet? “Binnen enkele jaren gaan we volledig over op ‘plug&play’. We proberen nu dingen als vloeren, daken en wanden te integreren in de bouwcomponenten. Maar in de toekomst gaan we er ook voor zorgen dat de verlichting van onze leverancier precies in het plafond past. Dat is de allernieuwste LED-techniek die ook nog eens vanaf je telefoon aan en uit te zetten is. Kies je voor een duurdere optie dan kun je ook nog eens alle kleuren licht kiezen. Als we nog een stap verder zijn kunnen we er ook voor zorgen dat alle lichtpunten los van elkaar te bedienen zijn, zodat je een ruimte zonder problemen kan opdelen doormiddel van een scheidingswand. Dat scheelt de installateur straks een hoop kabeltjes verleggen.”


“Voor mij is het natuurlijk belangrijk om op de hoogte te zijn van alle nieuwe systemen die er zijn. Daar maak ik in mijn werkweek dan ook voldoende tijd voor vrij. Ik ben mijn werk dan ook nog lang niet zat, daarvoor is er nog te veel wat ik kan en wil verbeteren. En die vrijheid krijg ik bij De Meeuw.”