Home Toekomstbouwers Jos van Zelst

Jos van Zelst

Jos van Zelst is al 30 jaar werkzaam bij De Meeuw. “Zolang ik hier werk, zij we al circulair, alleen noemden we het vroeger anders. Inmiddels is het voor mij zo normaal geworden dat producten hergebruikt worden, dat ik het raar vind dat de rest van de wereld daar nu pas mee bezig is.”

Als IT-manager steekt Jos van Zelst zijn tijd in het helpen van collega’s met het oplossen van problemen en met het begeleiden bij veranderingen op het gebied van IT. “Ik voer gesprekken met mensen en geef richting, maar eigenlijk is in mijn functie het bedrijfsproces het belangrijkst: zorgen dat het goed verloopt of zelfs beter. Op deze manier draag ik bij aan het doel van De Meeuw om circulaire bouw beter op de kaart te zetten en een bijdrage te leveren aan de circulaire transitie. We zijn al voor een groot gedeelte circulair, maar we zijn goed op weg om het nog beter doen.”

HET JUISTE ICT-PRODUCT VOOR DE PASSENDE OPLOSSING

In de snel veranderende wereld van Informatie en Communicatie Technologie (ICT) is het een kunst om de digitale trends en ontwikkelingen bij te houden. “De nieuwste versie van software, daar word ik niet warm van. Het vinden van het juiste ICT-product dat past bij het bedrijf en het proces beter maakt of verder helpt, is interessanter.”

Jos van Zelst | IT-manager

‘’DE CIRCULAIRE TRANSITIE, DAT MOET UITEINDELIJK HET EINDDOEL ZIJN.’’

DE BASIS VAN KAIZEN


Onder meer door de introductie van de Kaizen-methode wist De Meeuw verbeterpunten op te pakken. “Drie jaar geleden zijn we begonnen met de implementatie van Kaizen. We hebben gekozen voor deze methode omdat deze van 'onderaan' begint, bij de mensen die het werk doen. Eerst worden er teams gevormd. Zo weten de mensen namelijk beter waarom ze iets doen en dat ze het samen doen, wat uiteindelijk leidt tot een goede basis om het team naar een hoger niveau te tillen. Zonder die basis heb je allemaal hardwerkende individuen. Ze doen allemaal hun best, maar komen veel verder als ze meer samenwerken.


Kaizen bevordert niet alleen de samenwerking binnen één team, maar op dezelfde manier ook de samenwerking tussen de verschillende teams. “Je hebt snel zo’n vier of vijf teams nodig voor een verbeterproject. De Kaizen methode heeft een opzet om de verschillende disciplines gestructureerd bij elkaar te brengen en gezamenlijk tot het beste resultaat te komen.


Om nog meer kennis op te doen over Kaizen en Lean (een managementtool om bedrijfsresultaten te verbeteren) volgt een lid uit het Kaizen-supportteam nu de Lean Black Belt opleiding. Hij gaat in de functie ‘continuous improvement manager’ fulltime aan de slag gaan met procesverbetering.”


ALLE NEUZEN DEZELFDE KANT OP


Inmiddels zijn alle teams een vaste waarde geworden in het proces, maar ook de andere onderdelen van Kaizen werpen zijn vruchten. “Alle teams beginnen elke werkdag met een dagstart. De dagstart heeft een vaste structuur waarin afspraken en acties gevolgd worden via een dagstartbord. Elk team komt even bij elkaar om de werkzaamheden van de dag door te nemen, maar ook om te bepreken of alles goed gaat en of iemand hulp nodig heeft. Je zorgt er zo voor dat alle neuzen dezelfde kant op staan en het biedt daarnaast de mensen uit een team de mogelijkheid om zich uit te spreken. Door deze structuur komen er meer verbeteringen naar boven die via het dagstartbord ook door iedereen gevolgd kunnen worden.


Een verbetering die op deze manier werd doorgevoerd, was beter licht op de werkvloer. “Het klinkt erg voor de hand liggend, maar die behoefte was er wel! Het is daarom erg belangrijk om te luisteren naar je collega’s, maar ook om gewoon eens een kijkje te nemen wanneer ze aan het werk zijn. In de Kaizen-methodiek heet dat ‘go see’. Door simpelweg te kijken, kom je tot veel ontdekkingen.”


KAIZEN AWARD


Ook buiten de muren van De Meeuw valt het succesvolle gebruik van Kaizen op. “We hebben twee jaar geleden een Kaizen-award gewonnen van het Kaizen Institute. Het is een prijs voor bedrijven die nog niet zo lang met Kaizen bezig zijn, maar al veel bereikt hebben. Ik ben erg trots dat we die prijs in ontvangst hebben mogen nemen.”

Brochure aanvragen