Home Toekomstbouwers Jorrit Heuts

Jorrit Heuts

“Zorginstellingen vinden het lastig om in te schatten of ze hun huisvesting over vijf of tien jaar op dezelfde manier gebruiken als nu, omdat je nooit helemaal weet hoe de doelgroep zich ontwikkelt. Nog niet zo lang geleden werden er verzorgingshuizen neergezet voor ouderen die nog behoorlijk vitaal waren. Tegenwoordig wonen mensen langer thuis, en komen ze pas bij een zorginstelling te wonen als ze bijvoorbeeld minder mobiel zijn en de zorgvraag vergevorderd is.”

Dat de ontwikkelingen in de zorg elkaar in rap tempo opvolgen weet senior accountmanager Jorrit Heuts als geen ander. Hij vertelt over de veranderende huisvestingsvraag in de zorgsector.

EEN OPLOSSING VOOR ALLE VRAAGSTUKKEN
“De huisvestingsconcepten van De Meeuw sluiten aan bij deze ontwikkelingen in de zorg. Ten eerste bieden we de gewenste flexibiliteit. Zo is opschalen of afschalen na een aantal jaren geen probleem. Ook onze aanpak is flexibel. Snel schakelen omdat een vergunning moet worden ingediend? Als dat nodig is, dan doen we dat. Daarnaast staat betrouwbaarheid hoog in het vaandel. Een afspraak is een afspraak en we leveren dat wat de klant vraagt op het moment dat hij het nodig heeft. Tenslotte is onze huisvesting van een uitstekende kwaliteit. In de ouderen- en gehandicaptenzorg wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een rolstoel of rollator. Dan moet het gebouw wel tegen een stootje kunnen.”

ALLE KENNIS IN HUIS

“Op dit moment bouwen we veel woonzorggebouwen. Niet zo gek overigens, als je naar de vergrijzing in Nederland kijkt. Daarnaast staan we ook klaar voor ziekenhuizen en realiseren we bijvoorbeeld poliklinieken en beddenhuizen. We hebben alle kennis in huis om de huisvesting zo aan te passen dat deze geschikt is voor mindervalide mensen. Denk aan volledig drempelloze gebouwen, maar ook aan plafondtilliften, de juiste draaicirkels en deurbreedte, en aan de installatie van de gewenste domotica zoals dwaaldetectie of een zorg-oproepsysteem.”

Jorrit Heuts | Directeur De Meeuw Nezzt

‘’ALS JE ZIET WAT WE NU REALISEREN, DAN VERSCHILT DAT NIET ZO VEEL MET EEN TRADITIONEEL GEBOUW. WE GEBRUIKEN EEN ANDERE METHODE, MAAR WEL MET DEZELFDE KWALITEIT.’’

EEN PROJECT OM TROTS OP TE ZIJN

“Een recent afgerond project voor zorginstelling Azora uit de Achterhoek laat goed zien hoe we werken. Zij kwamen bij ons met twee vraagstukken. Ze stonden voor de uitdaging de wachtlijsten in de ouderenzorg terug te brengen en hadden daarnaast tijdelijke huisvesting nodig, omdat een gebouw waar ze in zaten gesloopt werd met nieuwbouw op dezelfde plek. Samen hebben we gezocht naar een oplossing. In april 2019 is hun tijdelijke woonzorgcentrum en verpleeghuis opgeleverd. Dit biedt huisvesting aan de bewoners uit het oude gebouw, maar is zo groot dat ook een deel van de mensen op de wachtlijst, nu een woning hebben. Als de permanente nieuwbouw gereed is, verhuizen de bewoners weer ‘terug’ en komt er ruimte vrij in het tijdelijke zorgcentrum om nog meer ouderen te huisvesten. Dat vind ik een mooi voorbeeld van hoe we twee zaken combineren om een project haalbaar te maken.”

EEN FLEXIBELE BOUWER DIE CONCURREERT MET TRADITIONELE BOUW


“We hebben een transitie doorgemaakt als De Meeuw en dat doen we nog steeds. Het imago dat er soms nog steeds kleeft aan modulaire bouw, maakt het best lastig. Als je ziet wat we nu realiseren, dan verschilt dat niet zo veel met een traditioneel gebouw. We gebruiken een andere methode, maar wel met dezelfde kwaliteit. Ja, onze bouwmethode is geschikt om iets tijdelijk neer te zetten, maar dat hoeft niet de aanleiding te zijn om modulair te bouwen. Dat hele mooie (semi)permanente gebouw, drie straten verderop, herkent iemand waarschijnlijk niet als huisvesting van onze hand. De reden dat mensen eerder kiezen voor een gebouw met stenen, is vaak gebaseerd op een gevoel. Niet op feiten. We hebben dus nog wat obstakels te overwinnen. Daarom nemen we nieuwe opdrachtgevers mee naar gebouwen die recent door ons zijn opgeleverd. Het liefst zelfs met de gebruiker erbij, zodat ze kunnen vertellen wat ze van De Meeuw vinden. Onze klanten zijn tenslotte onze ambassadeurs.”