Careaz gaf de Meeuw de opdracht voor het ontwerp en de uitvoering van een tijdelijke huisvesting in de ouderenzorg. Dit onderkomen staat er gedurende zes jaar. In die tijd wonen er iedere twee jaar verschillende mensen. In juli 2020 leverde de Meeuw het modulaire gebouw op. Begin september nam de eerste groep bewoners zijn intrek.
'De bewoner staat centraal', zegt Dieuwke Pillen, clustermanager facilitair bij Careaz. 'Onze zorg is persoonlijk, dichtbij en vertrouwd. Dat vroegen we dus ook van onze tijdelijke woonvoorziening tijdens de realisatie van onze nieuwbouw Antoniushove.' Het moest een fijne woonomgeving zijn, met de privacy en het comfort van een eigen appartement. Maar ook met mogelijkheden voor gezellig contact met andere bewoners.
Careaz Antoniushove is er voor kwetsbare ouderen met uiteenlopende zorgvragen, die behoefte hebben aan comfortabel wonen mét zorg. De tijdelijke huisvesting biedt onderdak aan negentig bewoners en aan de bezoekers van de dagactiviteiten met zorg. Het grootste deel van de modulaire woongelegenheden bestaat uit een studio met eigen keuken en een aparte natte cel. Daarnaast zijn er appartementen voor echtparen. Omdat ze bestaan uit verschillende ruimtes is dat met zijn tweeën comfortabel wonen.
‘Deze plek moet uiteraard voldoen aan de gebruikelijke zaken in ons vakgebied, zoals een medicatieruimte, opslag, ruimtes voor schoon en vuil linnen, gezamenlijke huiskamers en teamposten’, vertelt Jaap Sprey. Als bouwmanager in de zorg ondersteunt hij Careaz onder andere bij de realisatie van de tijdelijke huisvesting door de Meeuw.
'Naast de gebruikelijke ruimtes, wilden we ook specifieke zaken als een Grand Café. Een belangrijke plek voor onze bewoners waar ze gezellig kunnen samenkomen voor een praatje en een warme maaltijd. Samen met de Meeuw gaven we het Grand Café een centrale plek in het gebouw. Tegelijkertijd kunnen bewoners zich makkelijk afzonderen van het Grand Café als ze minder behoefte aan reuring hebben. Het open karakter biedt een ongedwongen, warme sfeer voor onze bewoners.'
'Mensen zijn verrast door wat ze binnen zien. Het is binnen enorm licht en het voelt prettig. De gangen zijn heel breed. Dat was al prettig, maar we hadden vooraf natuurlijk niet voorzien dat die brede gangen met de maatregelen rondom Corona zo goed van pas zouden komen.
De samenwerking met de Meeuw voor de tijdelijke huisvesting is goed verlopen. Voor ieder bouwproject in de zorg blijft het een uitdaging om de vierkante meters op zo efficiënt mogelijke manier in te delen. Dat is geslaagd: het gebouw wordt goed ontvangen door bewoners en medewerkers. 'Mensen zijn verrast door wat ze binnen zien', vertelt Pillen. 'Het is binnen enorm licht en het voelt prettig. De gangen zijn heel breed. Dat was al prettig, maar we hadden vooraf natuurlijk niet voorzien dat die brede gangen met de maatregelen rondom Corona zo goed van pas zouden komen.’
Ook het proces is geslaagd voor Careaz. 'Met name de projectleiding hebben we heel positief ervaren', legt Sprey uit. 'We spraken over en weer duidelijke taal. Daardoor weet ik precies wat ik aan de Meeuw heb. Het is heel fijn dat we met elkaar helder en open konden communiceren.'
Met de tijdelijke huisvesting van Careaz heeft De Meeuw opnieuw een modulaire, duurzame bouw gerealiseerd. Een huisvesting in de zorg die jaren mee kan. Bekijk hier meer modulaire huisvestingen in de zorg.
'We spraken in de samenwerking duidelijke taal. Daardoor weet je precies wat je aan elkaar hebt. Het is fijn aan de Meeuw dat we zo helder en open met elkaar kunnen communiceren.
Vul dan het contactformulier in of neem direct contact met mij op.