Meer

In de zomer van 2018 trok het Amsterdamse Hyperion Lyceum met ruim 800 leerlingen in haar nieuwe schoolgebouw. Zeven jaar eerder startte het Lyceum met slechts 175 gymnasiumleerlingen. De Meeuw verzorgde die jaren de (tijdelijke) huisvesting. In de Week van de Circulaire Economie blikken we terug op dit mooie project en laten we zien waar het gebouw een nieuw leven kreeg.

Toen Scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA) goedkeuring kreeg voor de tijdelijke huisvesting van 175 leerlingen van het Hyperion Lyceum stond De Meeuw voor een mooie opgave. Het tijdelijke gebouw moest mee kunnen groeien met het aantal leerlingen, en na vier jaar worden verplaatst naar een andere locatie.

Het ontwerp

Het bijzondere tijdelijke schoolgebouw is ontworpen door architect Burton Hamfelt en werd geïnspireerd op de wiskundige ‘spons van Menger’ en Hyperion, de Titaan van het licht. Hamfelt: “De organische groei van het gebouw werd benadrukt in het modulaire bouwsysteem. Ieder jaar moest opnieuw gekeken worden naar het aantal leerlingen. Op basis daarvan werd bepaald hoeveel de school zou uitbreiden.”

Verplaatsing en uitbreiding

In september 2011 opende het Hyperion Lyceum haar deuren aan de Tolhuisweg in de Amsterdamse wijk Overhoeks. Vanwege de bouwontwikkelingen in dit gebied moest het gebouw in de zomer van 2015 verplaatst worden naar de Docklandsweg. Dit binnen een tijdsbestek van 6 weken, de duur van de zomervakantie. Omdat het aantal leerlingen flink groeide, moest het gebouw op de nieuwe locatie uitgebreid worden. Jeroen Stoffelen (De Meeuw): “Dat dit een enorme operatie zou worden was duidelijk, toch zijn we erin geslaagd om de complexe ontmanteling, verplaatsing en uitbreiding tot een succes te brengen, binnen de tijd die we hadden.”

Een nieuw leven

Gedurende drie jaar maakte de school gebruik van het gebouw aan de Docklandsweg, waarna ze in de zomer van 2018 haar intrek nam in het nieuwe, definitieve, schoolgebouw. Wat er met het ‘oude’ gebouw gebeurde? Een gedeelte van het gebouw werd direct ergens anders ingezet. Stoffelen: “Toen we die zomer een aanvraag voor negen tijdelijke lokalen voor het Da Vinci College in Purmerend kregen, hadden we direct een oplossing.” Een gedeelte van het Hyperion Lyceum werd rechtstreeks van Amsterdam naar Purmerend verplaatst zodat ook daar, na de zomervakantie, de lessen ongehinderd verder konden gaan.

Het is een schoolvoorbeeld van hoe De Meeuw om wil gaan met retourkomende projecten. De rest van de tijdelijke huisvesting van het Hyperion Lyceum is teruggekomen naar De Meeuw, en staat klaar om weer ingezet te worden in een nieuw project.

Het gebouw opnieuw ingezet voor het Da Vinci College in Purmerend

Het Hyperion Lyceum in Amsterdam

Deel dit artikel

De Meeuw maakt onder andere ruimte voor:

 Contact
Voor meer informatie kun je contact opnemen met een medewerker van De Meeuw. Bel ons via onderstaand telefoonnummer, of mail ons.

+31 (0)499 572 024

Toestemming plaatsen cookies

Deze website maakt gebruik van functionele, statistische en social media & overige cookies. Als u wilt aanpassen welke cookies en scripts gebruikt mogen worden, kunt u hieronder uw instellingen wijzigen.

Meer informatie is beschikbaar in de privacy- en cookiestatement.