Meer

EEN SCHOOL DIE MEEGROEIT MET HET AANTAL LEERLINGEN

Een school die niet alleen is gegroeid in formaat, maar ook nog eens is verplaatst. Het Hyperion Lyceum vlakbij Amsterdam EYE op Overhoeks is een schoolvoorbeeld van de mogelijkheden die DEMEEUW biedt.

Fase 1

Medio 2011 kreeg Scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA) goedkeuring om tijdelijke huisvesting voor 175 gymnasiumleerlingen van het Hyperion Lyceum te realiseren. In opdracht van ROC van Amsterdam in samenwerking met Voortgezet Onderwijs van Amsterdam en Burton Hamfelt Architectuur Stedebouw Prototypes heeft DEMEEUW in 2012 het Hyperion Lyceum (fase 1) opgeleverd.

Modulaire systeem

Gezien de korte duur van het project en de tijdelijkheid van het gebouw (vijf jaar) is er gekozen voor het modulaire systeem van DEMEEUW. Daarnaast moest het gebouw kunnen meegroeien met het aantal leerlingen.

Elk jaar groeide de school met ca. 140 leerlingen tot de verwachte definitieve omvang van 840 leerlingen in 2017.

Het ontwerp

Het ontwerp van het schoolgebouw is geïnspireerd op de spons van Menger. De naam Hyperion verwijst naar de Titaan van het licht. Beide vertalen zich in het ontwerp van het gebouw. De spons van Menger moet men zien als de limiet van dit proces na een oneindig aantal herhalingen van deelverzameling. “De organische groei van het gebouw wordt benadrukt in het modulaire bouwsysteem. Ieder jaar moest opnieuw gekeken worden naar het leerlingenaantal, op basis hiervan werd bepaald hoe veel de school uit zou breiden,” aldus Burton Hamfelt, architect van het project.

Verplaatsing en uitbreiding

Het Hyperion Lyceum was sinds september 2011 tijdelijk gevestigd aan de Tolhuisweg 10 in Overhoeks. Vanwege de bouwontwikkelingen in dit gebied moest de school worden verplaatst. Het modulaire bouwsysteem van DEMEEUW leent zich hier uitstekend voor en dus is het Hyperion Lyceum medio 2015 verplaatst. Behalve de verplaatsing heeft het gebouw ook een andere vorm gekregen door samenvoeging van verschillende fases.

Dat dit een enorme operatie zou worden, was vanaf het begin duidelijk. DEMEEUW is erin geslaagd om deze complexe ontmanteling, verplaatsing en uitbreiding met succes te realiseren. Dit binnen het enige mogelijke tijdsbestek van 6 weken, namelijk de duur van de zomervakantie, zodat de lessen zonder hinder konden doorgaan.

Hoe dat in z’n werking is gegaan, is in de video te zien.

Goed voorbereid op de toekomst

Sinds schooljaar 2015 - 2016 heeft de middelbare school haar deuren doen openen aan de Docklandsweg in Overhoeks. Het schoolgebouw bestaat uit modulaire bouwdelen voor tijdelijke huisvesting, totdat er nieuwbouw gerealiseerd kan worden voor een definitief schoolgebouw. De verwachting is dat het Hyperion Lyceum gedurende drie jaar van deze locatie gebruik zal maken.

Het gebouw nodigt uit tot ontmoeten en verbinden. Kleinschaligheid, licht, veiligheid, transparantie, kleur en sfeer zijn de kernwaarden van het ontwerp. De nadruk ligt op binding, ontmoeting en het ‘familiegevoel’. De grote houten (zit)trappen vormen het hart van de school en een loungeplek waar de leerlingen elkaar kunnen treffen. In de uitbouw is ernaar gestreefd om massaliteit te vermijden en open leerruimtes mogelijk te maken. De tijdelijke gebouwen zijn nu achter elkaar geplaatst. Met de komst van een binnentuin heeft het schoolgebouw extra dynamiek gekregen.

In het project is veel gebruik gemaakt van hergebruik, van de bouwdelen tot aan de pallets in de binnentuin
Burton Hamfelt

DEMEEUW maakt onder andere ruimte voor: