Home Nieuws Het circulaire businessmodel van De Meeuw: “De praktijk zit ‘m tot in de kleinste dingen.”

Het circulaire businessmodel van De Meeuw: “De praktijk zit ‘m tot in de kleinste dingen.”

Dat circulariteit in het DNA van De Meeuw zit, blijkt wel uit diens ambitie om grensverlegger te zijn in modulaire en circulaire huisvestingsconcepten. Een aspiratie die al in hoge mate werkelijkheid is, blijkens het circulaire businessmodel van De Meeuw. Modulair en herbruikbaar bouwen verlaagt de milieubelasting van bouwmaterialen dan ook ruim met de helft, zo blijkt uit een onderzoek van SGS Search dat De Meeuw onlangs liet uitvoeren. Tijd om luid en duidelijk van ons te laten horen, vindt één van de circulaire aanjagers binnen De Meeuw, Hoofd Inkoop Paul Megens:

“Er blijft nog steeds een wereld te winnen, maar de wil is er absoluut!”

Onlangs nog werd De Meeuw in de schijnwerpers gezet met een plaats op de shortlist van de Circular Awards 2021 als uitblinker in modulair & circulair bouwen met maximalisatie van hergebruik van complete gebouwen en materialen en een fors lagere uitstoot van CO2 dan traditionele bouw. En binnenkort verschijnt de MVO-rapportage 2020 van De Meeuw vol mooie resultaten. Het mag duidelijk zijn: De Meeuw ademt circulariteit en wil dit steeds verder in zijn bedrijfsprocessen doorvoeren. Megens: “De Meeuw werkt sinds 2020 100% volgens het eigen circulaire businessmodel.”

Delen

Eyeopener

“Daar ben ik zeker trots op”, vertelt Megens desgevraagd. “Zeker als je bedenkt dat duurzaamheid en het circulaire denken een jaar of drie geleden nog in de kinderschoenen stond bij De Meeuw. We bouwden wel modulair, maar waren ons veel te weinig bewust van onze duurzame en circulaire karakter. We hadden goud in handen, maar waren ons daar veel te weinig van bewust en lieten dus kansen liggen.” Voor Megens veranderde dat destijds tijdens een bedrijfsbezoek van KPMG en de Rabobank in het kader van de Circulair Ondernemen Challenge. Een initiatief om per regio en bedrijf de circulaire kansen in beeld te brengen en circulaire ambities waar te maken. “Die delegatie was heel positief over onze werkwijze en zetten ons op het spoor van de ketengedachte. Namelijk dat de materialen en grondstoffen die wij terugkrijgen of niet meer gebruiken eigenlijk terug naar de bron zouden moeten om de circulaire gedachte rond te krijgen. Dus terug naar de leveranciers. Ze zeiden: andere bedrijven roeptoeteren dat ze zoveel doen, maar dat valt in de praktijk dan vaak tegen. Bij jullie is het andersom: jullie doen het maar daar hoor je niets over. Dat voelde als een compliment, maar het was ook een eyeopener. Een handschoen die we hebben opgepakt.”

Maximaal hergebruik

Vanaf dat moment vragen Megens en steeds meer collega’s zich steeds af: kan dat niet anders? Want hoewel De Meeuw inzet op maximaal hergebruik van zijn gebouwen, blijven bij demontage toch bepaalde restmaterialen over. Denk daarbij aan installaties, dakbedekking, isolatie of andere materialen die een kortere levensduur hebben dan de herbruikbare modules. Daarnaast kent de productiefaciliteit bepaalde reststromen, zoals verpakkingsmaterialen of gebruikte poetsdoeken. “Het zit soms in de kleinste dingen. Zo werden die poetsdoeken na gebruik weggegooid. Nu worden die door een ophaaldienst meegenomen, uitgewassen en bij De Meeuw terugbezorgd. Dat blijkt een stuk milieuvriendelijker dan weggooien en verbranden. Behalve de productieomgeving hebben we onze kantoren bekeken. Daar stonden bij ieder bureau twee prullenbakken waarin van alles door elkaar werd weggegooid. Nu hebben we op centrale punten afvalbakken staan waar afval gescheiden wordt ingezameld. Dat scheelt in de hoeveelheid afval en een hoop werk voor de schoonmaakdienst.”

‘’Onze vraag om materialen terug te nemen, is het verhaal van morgen.’’

Paul megens vierkant
Paul Megens, Accountmanager De Meeuw

Circulaire keten


Behalve de eigen organisatie in de circulariteitsgedachte mee te nemen, ging Megens om cirkels rond te maken om de tafel met leveranciers. “Het was best spannend om hen de vraag voor te leggen of ze hun grondstoffen en materialen niet konden terugnemen. Daar kregen we ook heel verschillende reacties op. Het hing ervan af of het om een traditioneel bedrijf ging of juist een heel vooruitstrevende onderneming. Zo bleek Rockwool de resten van zijn isolatiemateriaal gewoon terug te nemen en te verwerken tot nieuwe producten. En ook onze gipsleverancier recyclede zijn producten al jaren. Voor andere leveranciers was het lastiger. Die namen bijvoorbeeld wel virgin materialen terug, maar geen residumaterialen. Die probeer je dan wakker te schudden met de vraag: gebruik je dan wel de juiste grondstoffen in je producten? Kun je bijvoorbeeld geen biobased materialen gebruiken, want onze vraag nu is wel het verhaal van morgen!”

Circulariteit op de bouwplaats

Hoewel De Meeuw volgens het Hoofd Inkoop flink aan de weg timmert, valt er om de circulaire keten sluitend te krijgen nog wel winst te behalen. “Zo lag de focus tot nu toe vooral op de productieomgeving, maar ook op de bouwplaats is nog werk te verzetten. Dus tussen ‘Units naar bouwlocatie’ en ‘Modulair gebouw’ mag er aan de rechterkant van ons Circulaire Businessmodel nog wel een circulaire pijl bij. We willen de hoeveelheid bouwafval drastisch reduceren. En aan de linkerkant, bij de nieuwe materialen zouden we ons moeten oriënteren wat er op biobased gebied mogelijk is en willen we hergebruik van materialen verder optimaliseren. Er blijft dus nog een wereld te winnen, maar de circulaire wil om te scoren is er absoluut!”

Customer Care De Meeuw

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn?

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Projecten

Spark Village02 1

Spark Village - Sciencepark Amsterdam

In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters...

Meer informatie
Spark Village - Sciencepark Amsterdam
In Amsterdam is het tekort aan woningen al jaren een groot probleem. Met name voor studenten, starters en statushouders is het vinden van betaalbare huisvesting erg lastig. Om deze groepen...
Meer informatie