Meer

Door Brexit vestigen veel bedrijven uit Engeland zich in Amsterdam. Daardoor is de vraag naar onderwijs voor expatkinderen hoog. Al zeker tien jaar zijn de wachtlijsten in onze hoofdstad lang. Om daar verandering in te brengen plaatste De Meeuw, in opdracht van de gemeente Amsterdam, een tijdelijk schoolgebouw voor 500 leerlingen.

Amsterdam International Community School, de expatschool in Amsterdam, opent op donderdag 29 augustus de deuren van het nieuwe modulaire gebouw voor de eerste 250 internationale leerlingen. In het gebouw aan de Darlingstraat in Amsterdam Zuidoost is zowel basis- als voortgezet onderwijs gevestigd; de leerlingen blijven dus tot ze ongeveer zestien jaar zijn op dezelfde school.

Circulaire stad

De gemeente Amsterdam gaat het schoolgebouw, na een gebruiksperiode van ongeveer vijf jaar, inzetten op een nieuwe locatie binnen de gemeente. ‘Na die periode krijgt deze plek een andere bestemming en verhuizen wij naar ons uiteindelijke gebouw. Dit tijdelijke gebouw wordt dan weer opnieuw ingezet op een andere locatie door de gemeente Amsterdam’, aldus Kees van Ruitenbeek, projectleider bij Esprit Scholen. Bij het eerste ontwerp is daarom door De Meeuw al rekening gehouden met een toekomstige verplaatsing van het gebouw. Dat is ook een van de redenen dat er werd gekozen voor de Oirschotse bouwer. ‘De Meeuw gaat echt een stap verder dan de traditionele noodbouw. Nu de school er staat kan ik ook niets anders zeggen dan dat het ongelofelijk mooi is geworden. Het is niet te onderscheiden van permanente bouw en vormt een prachtige leeromgeving voor ons onderwijs.’

 

Het gevoel van een permanent gebouw

Het modulaire karakter van het gebouw zorgt ervoor dat het uit elkaar te halen en te verplaatsen is. “Toch is er niet aan af te zien dat het om een tijdelijk en modulair gebouw gaat”, stelt Hans Buissink, tenderspecialist bij De Meeuw. Tegen de buitenkant van de modules is een losse gevel geplaatst. “Een zogenaamde cassettegevel, die zorgt voor een moderne en permanente uitstraling. Zonder daarbij de modulariteit en toekomstige verplaatsbaarheid uit het oog te verliezen.”

Architectenbureau Burton Hamfelt heeft een ontwerp gecreëerd waarbij de continuïteit van het leerproces centraal staat en waarin de overgangen tussen de verschillende ruimtes een belangrijke rol spelen. Het gebouw heeft veel open ruimtes, een auditorium en een grote aula met hoog plafond. Via de tribunes in de aula, waar ook op ‘gelounged’ kan worden, kom je in de verschillende onderdelen van het gebouw terecht.

Buissink: “We zijn erg trots op het eindresultaat. De wens van de gemeente Amsterdam om het gebouw opnieuw in te kunnen zetten, sluit aan bij het circulaire gedachtengoed van De Meeuw. Mooi om te zien dat er op deze manier steeds minder leegstand is en gebouwen worden ingezet waar de vraag hoog is.”

De Meeuw maakt onder andere ruimte voor:

Toestemming plaatsen cookies

Deze website maakt gebruik van functionele, statistische en social media & overige cookies. Als u wilt aanpassen welke cookies en scripts gebruikt mogen worden, kunt u hieronder uw instellingen wijzigen.

Meer informatie is beschikbaar in de privacy- en cookiestatement.