Home Nieuws De Meeuw realiseert binnen een jaar twee ziekenhuispoli’s voor ETZ

De Meeuw realiseert binnen een jaar twee ziekenhuispoli’s voor ETZ

In het voorjaar van 2020 klopte het topklinisch opleidingsziekenhuis en traumacentrum, het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg (ETZ) aan bij De Meeuw met twee vraagstukken en legde uiteindelijk twee opdrachten bij ons neer. De eerste betrof een turnkey project voor de Poli GI-chirurgie in ons bouwsysteem one-plaform die in oktober 2020 naar volle tevredenheid in gebruik werd genomen. Het tweede project betreft de Poli MKA, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd.

Als we het ETZ aan de Hilvarenbeekseweg naderen, glanst de fonkelnieuwe polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie ons al tegemoet in het nevelige voorjaarszonnetje. De bouwkundige modules van De Meeuw zijn dan ook uitgevoerd in een strakke, luxe gevelafwerking in een donkergrijze kleur, voorzien van grote aluminium raampuien. Arjan Klijn, projectleider bouw bij het ETZ, vertelt dat het nog een hele tour was de modules en andere bouwmaterialen op de plaats van bestemming te krijgen. Hij gebaart om zich heen. “Het lijkt nu misschien niet veel bijzonders, maar op dit stukje groen willen we zoveel mogelijk groen handhaven en er staat ook een monumentale boom die absoluut gespaard moest blijven. Om niet voor verrassingen te komen staan, hebben we het transport van de modules van te voren goed voorbereid. Het kwam nauw, maar over stalen rijplaten en door bomen gedeeltelijk op te binden, is het gelukkig allemaal goed gegaan. De bedoeling is om hier op termijn een klein parkje aan te leggen.”

Delen

Bouwteam

De poli MKA is in bouwteam gerealiseerd in goede samenwerking met De Kok Bouwgroep, Unica Building Services en Hoppenbrouwers Techniek. De Meeuw kreeg de opdracht voor in totaal 274 m2 BVO in oktober 2020, waarna de one-platform modules eind december in productie gingen. Op locatie startte de bouw in december en de oplevering vond eind februari 2021 plaats. De Kok Bouwgroep trad op als hoofdaannemer, omdat de modules van De Meeuw onderdeel uitmaken van een uitbreiding en grootschalige renovatie van de volledige poli MKA. De Meeuw realiseerde de bouwkundige modules met de gevelafwerking, waarbij de installaties in de fabriek werden voorbereid in samenwerking met vaste installatiepartner Engie.

Overgang naar de uitbreiding
Eenmaal binnen valt op dat de oorspronkelijke gerenoveerde bebouwing naadloos overloopt in het bouwsysteem One-Platform. Zowel de wanden als de vloeren lopen soepel in elkaar over. “Mede door de grote ramen die tot de grond reiken, is het een aangename, lichte ruimte geworden. Een heel prettige werk- en verblijfruimte als hij straks helemaal is ingericht”, aldus Klijn. De poli MKA wordt eind maart 2021 door het ziekenhuis in gebruik genomen.

Sluisverbinding

Of we ook de poli GI-chirurgie nog even willen zien. Oftewel, de afdeling voor het specialisme gastro-intestinale chirurgie en oncologische chirurgie voor aandoeningen in de buik- en spijsverteringsorganen. Dat willen we wel, en even later lopen we via de drukbezochte hal nabij de hoofdingang de sluisverbinding in die de huisvesting van De Meeuw met het hoofdgebouw verbindt. Behalve voor deze sluisverbinding was De Meeuw bij dit project verantwoordelijk voor het bouwkundige en het installatietechnisch deel. En voor de afwerking aan de binnenzijde van de in totaal 845 m2 BVO, uitgevoerd in het bouwsysteem one-platform.

Helikopterplatform

De polikliniek werd eind juni 2020 in productie genomen, waarna de bouw op locatie in juli startte. Nadat het gebouw eind september werd opgeleverd, nam het ziekenhuis het in oktober 2020 in gebruik. Het is dan ook een komen en gaan van patiënten, verpleegkundigen en artsen in de wachtruimten, gangen en behandelkamers. Een ziekenhuis in vol bedrijf. De Meeuw leverde met de poli GI-chirurgie een totaalpakket af, inclusief compleet zwakstroompakket met onder meer BMI, toegangscontrole, DECT, camerabewaking, muziekinstallatie, verpleegomroep, wifi en data. Ook is de huisvesting uitgerust met luxe installaties met complete luchtbehandeling. Daarnaast verzorgde De Meeuw de aarding van de verschillende behandelruimtes voor de medische apparatuur. Een bijzonderheid waarmee De Meeuw rekening diende te houden bij de positionering van de modules, was de aanvlieghoek van de traumahelikopter die vlakbij de poli landt.

Groen campusterrein

De keuze viel op modulaire huisvesting omdat het ETZ op korte termijn behoefte had aan uitbreiding van de poli’s. Het ETZ is in gesprek met de gemeente Tilburg over een uitbreiding aan de achterkant van het huidige ziekenhuis. Daar wordt op langere termijn een groen campusterrein gerealiseerd. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan nodig. Op veel langere termijn wordt ETZ Elisabeth – een gebouw uit 1982 – volledig vernieuwd.

Customer Care De Meeuw

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn?

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Projecten

Med Centrum Alkmaar 041

Medisch Centrum Alkmaar

De Meeuw Bouwsystemen heeft in opdracht van hoofdaannemer Interflow en partner Cyclusbouw een modern operatiekamercomplex voor Medisch...

Meer informatie
Medisch Centrum Alkmaar
De Meeuw Bouwsystemen heeft in opdracht van hoofdaannemer Interflow en partner Cyclusbouw een modern operatiekamercomplex voor Medisch Centrum Alkmaar (MCA) gebouwd. Het gaat hierbij om de modulaire bouw van vier...
Meer informatie