Home Nieuws De Meeuw stort vloeren voortaan met duurzaam Ecocrete beton

De Meeuw stort vloeren voortaan met duurzaam Ecocrete beton

Modulaire bouw: hét duurzame en circulaire antwoord op veel bouwdilemma’s

Modulaire bouw is hét antwoord op veel duurzame bouwdilemma’s. Denk aan afval en transport, energieverbruik en CO2-uitstoot. Met onze industriële bouwmethode en de circulaire inzet van onze producten werken we al circulair. En ook de verduurzaming van onze productie en processen heeft onze volle aandacht, waarbij we nauw samenwerken met onze leveranciers. Partners zoals Mebin. Met hun nieuwe betonvariant Ecocrete is onze CO2-footprint opnieuw een stukje lager.

Delen

Granulaat


Ecocrete is een milieuvriendelijke betonmortel, waarbij het grind wordt vervangen door een granulaat van gerecycled beton. Het gaat om een betonproduct van de Mebin in ’s-Hertogenbosch. Een firma waar De Meeuw al sinds 1998 mee samenwerkt.


CO2 footprint


In het najaar van 2021 probeerde De Meeuw Ecocrete voor het eerst uit bij het storten van de vloeren van de modules. Technisch specialist Mark van de Ven van De Meeuw was nauw bij dit project betrokken. “Tijdens proefstortingen, merkten de verwerkers geen verschil met de normale betonsoort. De vloeibaarheid van Ecocrete is bijvoorbeeld gelijk. Wel een groot verschil en belangrijke winst is dat het hier om duurzame beton gaat, waarvan de CO2 footprint 10% lager ligt dan de beton die we tot voor kort gebruikten. Dat komt omdat bij de samenstelling het grind is vervangen door gebroken puin. En dat is voldoende voorradig om Ecocrete structureel toe te passen.”



100% recyclebare beton

Beton is één van de weinige constructieve bouwmaterialen die 100% recyclebaar is. Bovendien gaat een betonnen constructie in principe veel langer mee dan de levensduur van een gebouw, is het onderhoudsarm en inzetbaar voor flexibel bouwen zoals De Meeuw dat doet. Dit voordelen gelden ook voor Ecocrete, want de kwaliteit is gelijk aan die van een standaard betonmortel. Echter, door de vloeren voortaan van Ecocrete te maken, zorgt De Meeuw voor duurzaam hergebruik van beton. Mark: “Behalve dat we hiermee maatschappelijk verantwoord ondernemen, is er in feite sprake van dubbel hergebruik van onze vloeren. Niet alleen hergebruiken we onze betonnen vloeren, maar we maken ze voortaan ook nog eens van recycled beton. Daarmee leggen we geen extra druk meer op onze grondstoffenbronnen en sparen we natuur en milieu.”

‘’"Belangrijke winst is dat Ecocrete duurzame beton is, waarvan de CO2 footprint 10% lager ligt dan de beton die we tot voor kort gebruikten.’’

Mark van de Ven, Technisch Specialist bij De Meeuw

Recyclebare cement

En daarmee staat deze ontwikkeling niet stil, zo vertelt Mark. “Op dit moment zijn we bezig met een volgende stap in de toekomst: het vervangen van de huidige cement door een andere, duurzame cement-variant. Onze verwachting is dat dit een volledig recyclebare variant wordt. Wordt dus vervolgd.”

Grote kansen

Sowieso biedt modulair bouwen grote kansen in de ontwikkeling van duurzame en circulaire huisvestingsoplossingen. Met onze propositie ‘Toekomstbouwers’ heeft De Meeuw de circulaire en duurzame manier van werken geborgd. Niet alleen in de eigen bedrijfsprocessen tot in de fabriek, maar ook in de samenwerking met andere toeleveranciers van bouwmaterialen. Er wordt nagenoeg niets meer weggegooid.

Circulair businessmodel van De Meeuw

Circulair model

Milieuwinst in vier facetten


De milieuwinst van modulair bouwen strekt veel verder dan alleen het productieproces. Die winst wordt ook behaald op de herinzetbaarheid van ons modulaire product, het hergebruik van materialen en het terugdringen van stikstof op de bouwlocatie. In totaal dus op vier gebieden.


Besparingen op CO2 en bouwafval


Modulaire huisvesting heeft – net als traditionele bouw – een technische levensduur van 50 jaar. De herinzetbaarheid van de modules resulteert in een CO2 besparing van plusminus 30% en een besparing op bouwafval van 80%. Het fabrieksmatige productieproces maakt dat bouwverkeer tot een minimum beperkt blijft, waardoor ook de productie van fijnstof sterk vermindert. Hierdoor ligt De Meeuw nu al op koers om aan de aangescherpte 2030 doelstellingen te voldoen.

Projecten

Stek Oost 05

Stadgenoot, Amsterdam

Stek Oost is een omgeving waar jongeren en statushouders samen bouwen aan een nieuwe toekomst. Dit doen...

Meer informatie
Stadgenoot, Amsterdam
Stek Oost is een omgeving waar jongeren en statushouders samen bouwen aan een nieuwe toekomst. Dit doen ze met elkaar in een vrijwel circulaire maar vooral veilige en prettige thuisbasis...
Meer informatie
Het Octaaf 3

Kindcentrum Toon, Nijmegen

In september 2020 is het nieuwe schoolgebouw aan de Symfoniestraat in Nijmegen in gebruik genomen. Een spiksplinternieuw...

Meer informatie
Kindcentrum Toon, Nijmegen
In september 2020 is het nieuwe schoolgebouw aan de Symfoniestraat in Nijmegen in gebruik genomen. Een spiksplinternieuw gebouw vol mogelijkheden, om kinderopvang, onderwijs en activiteiten optimaal vorm te geven. Een...
Meer informatie
Connexxion Haarlem Zijaanzicht

Connexxion, Haarlem

De samenwerking met Connexxion - één van de grootste mobiliteitsbedrijven van ons land en onderdeel van Transdev...

Meer informatie
Connexxion, Haarlem
De samenwerking met Connexxion - één van de grootste mobiliteitsbedrijven van ons land en onderdeel van Transdev Nederland – leidde tot alweer de derde tijdelijke huisvesting die De Meeuw voor...
Meer informatie