Home Nieuws De Meeuw maakt zich sterk voor de toekomstbouwers van de Eagle Shelter

De Meeuw maakt zich sterk voor de toekomstbouwers van de Eagle Shelter

Van een treetje Coca Cola tot en met spaghetti, koek en snoep, panklare soep en twee voetballen: de levensmiddelen en cadeautjes die De Meeuw inzamelde, hebben hun plaats van bestemming bereikt. Net als de De Meeuw-modules die ons bedrijf belangeloos ter beschikking stelde aan de Eagle Shelter in Dongen. En o, wat was de ‘gratis inloop vrijplaats’, zoals de organisatie zichzelf betitelt er blij mee!

Delen

“Samen vormen we de puzzelstukjes van een mooie plaat die nooit af is.”

Initiatiefneemster Conny Ariens van de Eagle Shelter en Consulent en Eagle Shelter-fan van het eerste uur Ingrid van Dijk van woningcorporatie Casade waren zeer aangenaam verrast toen de Modules van De Meeuw deze week arriveerden. “Dat de huisvesting zo mooi zou zijn, dat hadden we niet durven dromen”, vertelden ze toen onder meer commercieel directeur Joziene van de Linde van De Meeuw de levensmiddelen in tassen en dozen kwam afleveren namens alle medewerkers van De Meeuw. “Toen de huisvesting deze week geplaatst werd en we even naar binnen keken, konden we ons geluk niet op toen bleek dat er ook nog verwarming in zat. We hebben meteen een bevriende elektricien gebeld die de benodigde kabels kon trekken, zodat we er al op zeer korte termijn niet alleen droog maar ook warm bij zitten. Later ontdekten we een knop die rolluiken bleek te bedienen. Dus ook in zomer zitten we er comfortabel bij!”

“De Eagle Shelter is voor iedereen”

De Eagle Shelter is een onafhankelijke non-profit organisatie waarachter Conny Ariens nu zo’n zeven jaar de grote motor is, al wil ze daar zelf niet van horen. “We doen het sámen, benadrukt ze diverse malen tijdens ons gesprek, net als het feit dat de Eagle Shelter voor iedereen is. ‘Een gratis inloop vrijplaats om te ontmoeten, verbinden, inbrengen en ontvangen, talenten (her)ontdekken, creativiteit, hoop, groei en herstel. Een veilige haven voor iedereen, waar je indien gewenst alleen je voornaam deelt en ontmoet van mens tot mens.’ Conny: “Geen druk, oordelen of verwachtingen, wel een hartelijke ontvangst. Onze enige afspraak met elkaar is: geen drugs of alcohol, je mag zijn wie je bent en je behandelt iedereen met respect. Iedereen voegt iets toe aan deze plek en ontvangt er iets. Wat dat is, ontdek je voor jezelf zelf. Of, zoals iemand het ooit uitdrukte: we zijn allemaal puzzelstukjes die samen een prachtige plaat vormen die nooit af is.”

Op de foto vlnr: Ingrid van Dijk, Conny Ariens en Joziene van de Linde.

Internationale belangstelling

Waar Conny de Eagle Shelter het eerste anderhalf jaar uit eigen zak financierde, werd de plek na een bezoek van het voltallige college van B&W ontdekt door de gemeente Dongen en er volgde een tweejarige subsidiepilot. Deze bleek succesvol en ging over in jaarlijkse openbare aanbestedingen. Conny: “Hoe welkom ook: de steun van derden in de vorm van schenkingen en fondsen zijn nog steeds onmisbaar. Na een bezoek van Movisie, nu ruim een jaar geleden, kregen we landelijke erkenning. Movisie is hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Samen met het ministerie van VWS start Movisie met drie transitie-arena’s in Leiden, Groningen en Dongen. Doel is om behalve erkenning ook het financiële bestaansrecht van zelfregieplekken zoals Eagle Shelter landelijk te verbeteren en uit te rollen. De Eagle Shelter wordt kartrekker van één van deze drie transitie-arena’s.”

Bron van inspiratie


Conny vertelt dat de Shelter al vele jaren een bron van inspiratie is voor anderen om vergelijkbare plekken op te zetten. Zo zijn er regelmatig gastbezoeken en (inter)nationale uitwisseling-programma’s, want pareltjes moet je delen, vindt Conny. Dat doet ook Ingrid van Dijk van de woningcorporatie Casade. Vanuit haar functie is ze verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de wijk. “Ik ben een absolute fan van het gedachtegoed van de Eagle Shelter en heb al heel wat mensen op deze plek geattendeerd. Je hart wordt koud als iemand tegen je zegt: ‘Ik ben zo eenzaam’ of ‘ik heb niks meer’. Dan is het heel fijn dat je iemand naar de Eagle Shelter kunt sturen voor ontmoetingen, een luisterend oor en een warm, gezond bord eten.”

Geen moeilijke vragen

De huisvesting van De Meeuw krijgt een multifunctionele bestemming, maar een deel van de nieuwe ruimte – die zeer toepasselijk ‘De Meeuw’ gaat heten – wordt bestemd voor gastgebruik van de lokale ‘voedselbank’. “Hier kunnen mensen stigmavrij hun voedselpakketten ophalen, want niemand weet waarom jij bij de Shelter binnenstapt. Verder gaat ‘De Meeuw’ dagelijks worden gebruikt voor allerlei Shelter-activiteiten die nu een mooi eigen plekje krijgen. Zoals een ‘ruilwinkeltje’ dat we met een paar gasten gaan runnen. Hierin komen een talenten-ruilbord, een weggeeftafel en een ruilhoek voor kleding, boeken en voedingsproducten. Die producten komen overigens ook uit onze eigen moestuin en voedselbos. Verder komt er een hoek met allerlei zelfgemaakte spullen.”


Iedereen is welkom


In de ruilwinkel kan iedereen meehelpen, dingen afgeven of halen. Ook als je financieel niets te missen hebt. En je hoeft geen officiële status als rechthebbende te hebben om van het ruilwinkeltje gebruik te maken. En kun je wel wat missen, dan staat er een donatiepot waar je iets in kunt stoppen. Want daar draait het om bij de Eagle Shelter. Conny: “Iedereen kan bij ons binnenlopen. Rijk, arm, jong, oud, man, vrouw, gestudeerd of ongeschoold, dakloos of niet. Gewoon, om onder de mensen te komen, voor een goed gesprek, om mee te draaien met onze activiteiten en workshops, wederzijds talenten te delen, te groeien of herstellen en anders te gaan kijken naar jezelf en de ander.”

De Arend, De Meeuw en De Houtduif

De Arend (Eagle), De Meeuw en De Houtduif (voor de houtwerkplaats). Drie vogelnamen voor drie onderkomens van een prachtig initiatief dat vol bevlogenheid wordt bestierd door Conny, haar collega David en al haar gasten. Vrijwel alle spullen die ze krijgen, geven ze weg of krijgen een nieuw leven. Zelfs de twee voetballen van Baetsen die we mee namen, komen goed van pas. “We hebben hier ook een trapveldje voor kinderen, dus daar weten we wel raad mee. We zijn kortom harstikke blij met jullie bedrijf en met de De Meeuw-mensen. Allemaal: hartstikke bedankt!”

Meer weten over de Eagle Shelter en de vele initiatieven van deze organisatie? Kijk op eagleshelter.nl

Projecten

Stek Oost 05

Stadgenoot, Amsterdam

Stek Oost is een omgeving waar jongeren en statushouders samen bouwen aan een nieuwe toekomst. Dit doen...

Meer informatie
Stadgenoot, Amsterdam
Stek Oost is een omgeving waar jongeren en statushouders samen bouwen aan een nieuwe toekomst. Dit doen ze met elkaar in een vrijwel circulaire maar vooral veilige en prettige thuisbasis...
Meer informatie
Karmijn Amsterdam 16

De Alliantie - Karmijn

“Als je echt wilt, dan kan het. Dat hebben de Alliantie en NEZZT hier laten zien.” Woorden...

Meer informatie
De Alliantie - Karmijn
“Als je echt wilt, dan kan het. Dat hebben de Alliantie en NEZZT hier laten zien.” Woorden van wethouder Laurens Ivens van Bouwen, Wonen en Dierenwelzijn van de gemeente Amsterdam...
Meer informatie