Home Nieuws Circulair ben je niet alleen: Van den Broek Systemen

Circulair ben je niet alleen: Van den Broek Systemen

Van den Broek Systemen uit Oss is leverancier van zwakstroom van De Meeuw en levert beveiligingstechniek, telematica- en telecommunicatie-installaties voor de modulaire units. Zodra een gebouw na gebruik terugkomt bij De Meeuw, worden de installaties gedemonteerd en ‘gerefreshed’ zodat ze weer klaar zijn voor gebruik. We spreken Roderik van Heerbeek, commercieel manager bij Van den Broek, over duurzaam ondernemen, bewuste materiaalkeuzes en de reden waarom beide bedrijven al bijna 20 jaar samenwerken. “Bij De Meeuw is het proces onderdeel van het product, dat werkt voor ons heel goed.”

Circulair ben je niet alleen. In deze serie geven we inzicht in ons circulaire (bouw)proces en de partners die daarin zo belangrijk zijn.

Delen

EEN BEGRIP IN DE REGIO

Van den Broek Systemen is in 1987 als eenmanszaak gestart met het leveren van beveiligingstechniek, waarbij een grote mate van betrokkenheid bij de klant vanaf dag één centraal stond. “Bij beveiligingstechniek moet je 24 uur per dag en 7 dagen per week service verlenen. In plaats van iets maken of opleveren en vervolgens door gaan naar de volgende klant, willen wij jaar in jaar uit onze klanten blijven bedienen.” In de regio Oss, Den Bosch en Eindhoven heeft de installateur daardoor een sterke en trouwe klantenkring opgebouwd. “Door vanaf het begin goed werk te leveren en ondanks tegenslagen door te gaan totdat iets wél werkt zoals de klant wil; zo word je een begrip.”

Het pakket aan diensten werd in de loop der tijd uitgebreid met telecom en elektrotechniek, wat Van den Broek Systemen een interessante partner maakt. Ook omdat het bedrijf uit Oss totaalinstallateur is, wat betekent dat het alle systemen in een gebouw kan installeren, en daarnaast continu bezig is met innoveren en zoeken naar kansen in de markt. Een zo’n kans is het inspelen op geïntegreerde gebouw gebonden systemen, het verbinden van losse installaties, zoals brandmelder, alarmsysteem en verwarming. “Als je die onderdelen met elkaar verbindt, dan haal je daar meer functionaliteiten uit. Denk hierbij aan meer comfort voor de eindgebruiker, maar de systemen maak je hiermee ook energiezuiniger en daarmee kostenbesparend,” vertelt Van Heerbeek. “Op afstand kunnen we uit de systemen informatie halen over de vervuilingsgraad van de losse componenten. Hierdoor kunnen we op basis van de gebruiksuren bepalen of er onderhoud nodig is. De standaard jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt hiermee vervangen, want soms is het gewoon niet zo vaak nodig.”

‘’Op afstand kunnen we uit de systemen informatie halen over de vervuilingsgraad van de losse componenten.’’

Roderik van Heerbeek, Commercieel manager bij Van den Broek

AFSPRAAK IS AFSPRAAK

Sinds 2002 levert Van den Broek de zwakstroomsystemen voor de modulaire units van De Meeuw, denk hierbij aan beveiligingstechniek, telematica en telecommunicatie. De teller van het aantal samenwerkingsprojecten gaat richting de 1000. Van Heerbeek is vanaf dag één betrokken en zegt over de klik: “Bij de traditionele bouw telt uiteindelijk alleen het eindresultaat, maar bij De Meeuw is het proces onderdeel van het product. Dat past heel goed bij ons, omdat wij van origine dienstverlener zijn en daardoor graag strak een proces inrichten. De klanten van De Meeuw willen een bepaald resultaat met een bepaalde snelheid. Afspraak is daardoor afspraak, dat is heel prettig werken.”

SLIMME COMPONENTEN VOOR HERGEBRUIK

Ongeveer vijf jaar geleden begon Van den Broek gebruikte systemen van De Meeuw terug te nemen, het zogenoemde refurbishen. “We kiezen bewust voor slimme componenten van A-merkfabrikanten waarvan we weten dat we ze kunnen terughalen en herinzetten.” Daarin is van belang dat systemen met een open protocol werken en industriële standaarden, benadrukt Van Heerbeek, zodat toekomstige technologieën makkelijk opgenomen kunnen worden.

Dat geldt zowel voor de hardware als de software van producten. “Met name in de zorg, waar we werken met een systeem dat gebaseerd is op touchscreen. Dat systeem kunnen we op verschillende doelgroepen in de zorg inrichten, afhankelijk van de behoeften. Voor mensen in een woonzorgsetting kunnen we daardoor hetzelfde systeem anders inrichten dan voor psychogeriatrische patiënten.”

In 2018 heeft Van den Broek met het hergebruiken van materialen een netto voordeel van €24.000 opgeleverd in projecten van De Meeuw. Detectoren, alarmgevers, centrale apparatuur – wat er precies terugkomt hangt sterk af van het soort gebouw dat De Meeuw demonteert. “In zorgcomplexen zitten bijvoorbeeld veel rookmelders.” Dit is logischerwijs sterk van invloed op de voorraad. “In het voorjaar worden er traditioneel veel tijdelijke schoolgebouwen opgeleverd, dan zie je die hergebruikvoorraad weer teruglopen. En gaandeweg het schooljaar komen er weer schoolgebouwen terug en loopt de voorraad weer op.”

Van den Broek doet dit hoofdzakelijk nog alleen met De Meeuw, maar Van Heerbeek ziet bij andere klanten ook steeds meer interesse in “tweedehands” systemen. Zolang ze maar goed zijn. “Het zit met name in de garantie die we moeten kunnen bieden.” Eindeloos te gebruiken is de elektronica niet. “Er komt een moment dat het echt op is. Dan moet je het zo verantwoord mogelijk als afvalstroom aanbieden door de losse componenten te scheiden.”

Customer Care De Meeuw

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn?

Neem voor meer informatie contact met ons op.