Home Nieuws Circulair ben je niet alleen: De bouwhandel voor gebruikte bouwmaterialen

Circulair ben je niet alleen: De bouwhandel voor gebruikte bouwmaterialen

In de grondstoffenfabriek van De Meeuw worden alle gebouwen die terugkomen weer uit elkaar gehaald, zodat ze opnieuw ingezet kunnen worden. De materialen die herinzetbaar zijn worden gemerkt met de ‘r’ van refurbished en opgeslagen in het magazijn. Er zijn ook materialen die wel een tweede leven verdienen, maar niet direct opnieuw door De Meeuw gebruikt kunnen worden. Daarom werkt De Meeuw samen met een aantal partners om ervoor te zorgen dat het proces circulair blijft.

In deze serie geven we inzicht in ons circulaire (bouw)proces en de partners die daarin zo belangrijk zijn.

Delen

Hergebruik van materialen

Omdat de maatvoering voor kozijnen, ramen en deuren vaak door de klant bepaald wordt, is het voor De Meeuw qua ruimte niet mogelijk om al deze verschillende formaten op te slaan in de hoop ze ooit weer te kunnen gebruiken. De materialen die nog wel goed zijn, maar niet een op een weer kunnen worden toegepast gaan daarom naar de bouwhandel voor gebruikte bouwmaterialen van Arie van Liempd. Zijn bedrijf, Gebruiktebouwmaterialen.com (GBM), zorgt ervoor dat ook anderen weer gebruik kunnen maken van de materialen, zonder daar de hoofdprijs voor te hoeven betalen.

Van Liempd: “Ik heb eigenlijk twee bedrijven. Onze corebusiness betreft het slopen van gebouwen (A. van Liempd Sloopbedrijven). De materialen die uit deze gebouwen komen, verkopen we vervolgens via het bedrijf GBM. Als wij een gebouw aannemen, kijken we daarom eerst naar wat er uit het gebouw gehaald kan worden dat we weer kunnen verkopen. Dit moeten natuurlijk nog wel hoogwaardige materialen zijn. We bieden deze vervolgens weer aan, aan bijvoorbeeld woningcorporaties, maar ook particulieren zijn meer dan welkom. Alles is makkelijk online te bestellen en binnen twee dagen worden de producten met garantie geleverd. Niet goed, geld terug.”

‘’Als wij een gebouw aannemen, kijken we eerst naar wat er uit het gebouw gehaald kan worden.’’

Arie van Liempd, Eigenaar GBM

Hoogwaardige materialen

Het is niet zo dat De Meeuw al hun gebruikte materialen via GBM kan verkopen. De kwaliteit moet nog goed zijn, maar ook moet er vraag naar zijn. “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de materialen over vijf jaar nog niet verkocht zijn, daar hebben we simpelweg geen ruimte voor.” De Meeuw blijft daarom eigenaar van de materialen tot ze uiteindelijk zijn verkocht.

Naast het grote voordeel dat je materialen nog een tweede leven geeft, brengt het ook nog een extra financieel voordeel mee: “Het kost misschien wat meer tijd om de materialen netjes te demonteren en te verzamelen, maar je betaalt geen stortkosten.”

Of de bouw ooit helemaal circulair zal worden? “Nee”, zegt Van Liempd. “Je zult nooit grootschalig kunnen bouwen met enkel gerecyclede of circulaire materialen, maar als de huidige vraag naar deze producten doorzet, maken we stappen in de goede richting.”

Customer Care De Meeuw

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn?

Neem voor meer informatie contact met ons op.