De modulaire bouwmethode van De Meeuw vormt het fundament van circulair en flexibel bouwen. Want circulariteit maakt letterlijk en figuurlijk deel uit van de basis van ons modulaire concept. Onze modules zijn herinzetbaar en recyclebaar voor nieuwe projecten. En wordt huisvesting naar een nieuwe locatie verplaatst, dan vervangen we alleen die onderdelen die daar aan toe zijn. Zo blijft de restwaarde zoveel mogelijk behouden en het object betaalbaar.
De bouwbranche heeft een groot aandeel in het verbruik van grondstoffen, energie en de uitstoot van CO2. Door alle kringlopen te sluiten en circulair te werken en te bouwen, gaan die hoeveelheden drastisch omlaag. Bij De Meeuw doen we dat door tijdelijke of semipermanente huisvesting te leveren die gedurende de hele levensduur aansluit op de vraag vanuit de markt. Het gebouw voegt zich qua grootte, omstandigheden, behoeften en wensen naar de gebruikers. Bovendien kan de duurzame huisvesting van De Meeuw ook nog worden verplaatst. Dat is in één woord pas toekomstbestendig.
Behalve in het duurzame karakter van het gebouw zelf, schuilt de toekomstbestendigheid in het bouwproces. Want als de gebruiksperiode voorbij is, nemen we de bouwonderdelen weer terug. Die verschillende onderdelen gaan retour naar de toeleverancier en worden opnieuw toegepast. Gebruikte grondstoffen en materialen worden opnieuw gebruikt en zo is de cirkel weer rond.
Om circulair te kunnen werken, moeten alle schakels meewerken. Paul Megens is duurzaamheidscoördinator bij De Meeuw en ziet erop toe dat duurzaamheid zowel in het product als in het proces steeds verder doordringt. Mede op basis van die inzet eindigde hij als één van de vijftig finalisten van de ABN AMRO Duurzame 50.
Modulair bouwen zoals De Meeuw dat doet is duurzaam bouwen en een antwoord op een groot aantal bouwdilemma's. Denk daarbij aan vraagstukken rond CO2-uitstoot, energieverbruik, afval en transport, maar ook faalkosten en geringe winstmarges. Modulaire huisvesting heeft - net als traditionele bouw - een technische levensduur van 50 jaar. De herinzetbaarheid van de modules resulteert in een CO2 besparing van plusminus 30% en een besparing op bouwafval van 80%. Het fabrieksmatige productieproces maakt dat bouwverkeer tot een minimum beperkt blijft, waardoor ook de productie van fijnstof sterk vermindert. Hierdoor ligt De Meeuw nu al op koers om aan de aangescherpte 2030 doelstellingen op het gebied van klimaat en energie te voldoen.
Nieuwsgierig naar de ongekende mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers en laat je informeren en adviseren.