More

Oirschot Children's Centre sits in the centre of the village, on the former site of Paulusschool primary school. Today, the site houses Oirschot Children's centre, Paulusschool primary school, Korein out-of-school childcare and nursery and the SKOBOS (Catholic Schools Foundation) administration.

The design

Together with the client, users and architect, DEMEEUW worked hard on the design for the new construction of Oirschot children's centre. The design is a translation of the collective vision for child education and care. The result is a spacious design, which captures the visual expectations, ambition and atmosphere.

PROJECT DETAILS

PROJECT
Kindcentrum Oirschot

CLIENT
Korein Groep

LOCATION
Oirschot

DATE
2013

AREA (M2)
2.200

Elements

  • Full coordination of project through to delivery
  • Development from initial design through to final design with external architect
  • Care of all processes concerning the environmental permit
  • Care of all other permits
  • Coordination with council regarding environmental permit
  • Inquiring with and coordinating public utilities companies
  • Demolition of existing building (incl. asbestos removal)
  • Carrying out further building work

Clean school - Category B

For the children's centre, the client and architect specified category B criteria of the 'Clean School' building assessment method, which promotes environmentally friendly and healthy school environments. This applies to energy, indoor air quality, climate comfort, visual comfort and acoustic comfort.

Sustainability

Once the Oirschot Children's Centre project had been awarded, the team considered other sustainable solutions. The team consisted of:

  • Client SKOBOS
  • Architect Bonnemayer Architects
  • Business Consultant Cofely - sustainability specialist
  • Project manager Sweegers and de Bruijn
  • Project coordinator DEMEEUW

Sustainable solutions

In is format, the sustainable solutions that were considered were ones that prioritised comfort, and that fell within the allocated budget. The following sustainable solutions prevailed:

1. Underfloor heating to replace radiators
2. Air-cooled heat pump, cool and hot air regulated per room
3. PV cells on the roof

Share this project

Ask us about our endless possibilities!

Want to know more about Oirschot Children's Centre? Please contact one of our specialists. We're happy to help.

DEMEEUW also creates room for:

 Contact
 Get all the latest
For more information, please contact one of our DEMEEUW representatives. You can call the number below, or send us an email.

+31 (0)499 572 024

Subscribe to our newsletter and stay up-to-date with the latest news.
 
Thank you. We will keep you up-to-date.