More

A school that grows with its pupils

Not only has this school grown with its pupils in terms of size, but it has even been relocated. Hyperion Lyceum, located in the Overhoeks neighbourhood close to the Amsterdam EYE, is an example of the possibilities De Meeuw can offer schools.



Phase 1

In 2011, Amsterdam schools association, VOvA received approval to build temporary accommodation for 175 pupils at Hyperion Lyceum. On behalf of ROC Amsterdam, in 2012, Phase 1 of Hyperion Lyceum was delivered by De Meeuw, in collaboration with the VOvA and Burton Hamfelt Architectuur Stedebouw Prototypes.

MODULAR SYSTEM

Given the brevity of the project and the temporary nature of the building (five years), a modular De Meeuw system was elected for. In addition, the building needed to be able to grow in line with pupil numbers.

The school was growing by approximately 140 pupils, each year, heading towards the projected maximum capacity of 840 by 2017.

The design

The design of the school building was inspired by the Menger sponge. The name 'Hyperion' is a reference to the Titan of light. Both elements have been incorporated in the building design. The Menger sponge can be interpreted as the limit of this process, after an endless number of repetitions of subsets. "The organic growth of the building is emphasised in a modular construction system. Every year, pupil numbers need to be reviewed. And that dictates to what extent the school needs expanding," comments Burton Hamfelt, project architect.

RELOCATION AND EXPANSION

Hyperion Lyceum temporarily moved to number 10 on the Tolhuisweg in Overhoeks in September 2011. Building developments in the area meant that the school had to be relocated. De Meeuw's modular build system provided the perfect solution, and so Hyperion Lyceum was moved in mid-2015. In addition to the relocation, the building also underwent changes to its structure as a result of the merging of multiple phases.

It was clear from the start that this was a huge operation. De Meeuw succeeded in realising this complex dismantling, relocation and expansion project within the only time frame available that would not disrupt lessons - the six-week school holiday.

Watch the project unfold in this clip.

WELL PREPARED FOR THE FUTURE

The secondary school on the Docklandsweg in Overhoeks opened its doors for the 2015-2016 school year. The school building consists of modular components and will serve as temporary accommodation until a new permanent school building is constructed. It is anticipated that Hyperion Lyceum will continue to use this site for the following three years.

The building is conducive to meeting-up and connecting. Small-scale, light, safety, transparency, colour and ambiance were the core values behind the design, which promotes connectivity, encounters and a family feel. The large wooden steps - large enough for pupils to sit on - form the centre of the school, and a lounge area where pupils can meet one another. The expansion sought to avoid a sense of overwhelm, and to make open learning spaces possible. The temporary buildings have now been positioned one behind the other. The addition of the courtyard garden has given the school a new dynamic.

The project relied heavily on reuse - from the building components to the pallets in the courtyard
Burton Hamfelt

De Meeuw also creates room for:

Permission to place cookies

This website uses functional, performance and social media & other cookies. If you want to change which cookies and scripts can be used, you can change your settings below.

More information is available in the privacy- and cookiestatement.